El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja no culpa al Govern de la falta d'acord per aprovar els pressupostos, ara assenyala directament el president Pere Aragonès. "Els pressupostos estaran aprovats quan Aragonès ho vulgui", ha subratllat el líder de l'oposició al Parlament recordant que el president té l'obligació de "presentar un projecte de comptes al Parlament amb els suports suficients per prosperar". En declaracions a Catalunya Ràdio, després d'aquest cap de setmana parlar amb Aragonès, Salvador Illa ha recordat que la seva formació fa temps que s'ofereix per negociar al dirigent d'ERC i que, tot i que ha costat, el 28 de desembre van fer un oferiment per aprovar els comptes.

Salvador Illa ha estat taxatiu: "Si accepten l'oferta del desembre hi haurà pressupostos, si no s'hauran de buscar altres suports". El PSC va enviar el passat 28 de desembre una proposta formal al Govern per als pressupostos del 2023 i li va comunicar que esperava tancar un acord "les primeres setmanes de l'any". En un document de 26 pàgines, els socialistes van plantejar augmentar en 691 milions d'euros el sostre de despesa dels pressupostos, que ara mateix l'executiu d'ERC fixa en 33.113 milions d'euros. També van reclamar augmentar fins a 200 milions d'euros la partida per a reindustrialització i dedicar 180 milions d'euros a renovables. Malgrat les reticències dels republicans, el PSC mantenia al document en la seva proposta l'aposta per l'ampliació del Prat, el Hard Rock i la B-40.

Des del dia que es va presentar la proposta, assegura Illa, s'han mantingut reunions discretes amb membres del Govern, inclòs el propi president, i ha indicat que el PSC no tanca portes a l'hora de negociar però ha subratllat que el seu no és un partit fràgil: "El PSC no tanca cap porta, però no és una canya fràgil que s'inclina segons bufa el vent".

"Un Govern dèbil"

El líder de l'oposició ha mantingut el seu discurs sobre la "debilitat" que creu que pateix el Govern d'ERC i ha demanat que aquest no "amenaci el PSOE a Madrid": "A vegades l'amenaça és la manifestació més patent de la impotència", ha reblat. Segons Salvador Illa, el govern de Pere Aragonès "és dèbil perquè només té 33 diputats, se li ha trencat el Govern, i ara la CUP i Junts li diuen que no ha complert amb els acords d'investidura". Illa assegura no entendre com un govern en minoria "pot tenir tantes dificultats per arribar a un acord", en aquest cas pels comptes. 

Segons Illa, el seu partit ha estat "generós" fent una proposta de pressupostos i ha destacat que no hi ha inclòs "qüestions de caràcter polític" com la reprovació del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, o una llei electoral catalana. "Són ells els que s'han de moure. Si no els agrada la proposta del PSC, hi ha altres grups", ha dit per després insistir que és el president Aragonès qui està "bloquejant" un acord de pressupostos.