El líder del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha carregat contra Junts per Catalunya i Carles Puigdemont per la seva forma de fer política. En una entrevista aquest dijous al Cafè d'idees, Illa ha afirmat que mai ha parlat amb el líder de Junts i ha carregat directament contra ell, "jo parlo amb el seu partit. Soc un home de projectes col·lectius, no de lideratges messiànics i individuals". I ha apuntat que "modestament", ell també és un líder important a Catalunya, "i també m'hauria pogut trucar ell". Amb tot, Illa ha obert la porta a participar en tots els debats que el convoquin on també pugui estar Puigdemont. "No tinc cap inconvenient a debatre, la campanya i la precampanya és una conversa pública, i a mi m’agrada explicar-me i escoltar". 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Atacs contra Junts

Illa també ha parlat sobre una informació publicada per La Razón, que apunta que Junts busca "a la desesperada" draps bruts del candidat socialista amb l'objectiu de perjudicar-lo de cara a les eleccions de Catalunya del pròxim 12 de maig. Sobre aquesta afirmació, Illa ha assegurat que "no em consta, però no m'estranya. Ja va passar el 2021". En aquest sentit, el socialista ha recordat que en la campanya de les anteriors eleccions es va publicar que s'havia vacunat abans de temps durant la pandèmia de la covid i "va aparèixer una PCR falsificada". Amb tot, ha preguntat a Junts si això "és el que tenen per oferir a Catalunya? Aquesta és la proposta que fa Junts i el senyor Puigdemont a Catalunya? Buscar en la meva etapa del ministeri de Sanitat? Anem bé". I ha afegit que és un tipus de política que no comparteix "que busquin el que vulguin, però no em deixaré arrossegar per aquest estil de fer política, no és el meu". Illa ha explicat que el seu objectiu és "construir una alternativa per a Catalunya i construir un nou temps".

Referèndum i amnistia

Salvador Illa ha tornat a descartar que el PSC es plantegi fer una consulta sobre la independència de Catalunya tal com ha plantejat aquesta setmana el president Pere Aragonès i ha afirmat que "és divisiu per a la societat". Illa ha reflexionat que la població catalana està girant full en relació amb la independència i que els debats que importen al carrer són diferents, entre els quals ha mencionat, la sequera, l'educació o les infraestructures del país. Preguntat sobre si considera que Carles Puigdemont té la intenció de passar pàgina, quan ha afirmat que vol intentar fer el referèndum de l'1-O, però "encara millor", el candidat socialista ha assegurat que li preocupen aquestes afirmacions, però que el pròxim 12 de maig "veurem quin suport té". 

El candidat socialista també ha parlat de la importància de l'amnistia que l'ha titllat com un "gest de generositat" que acabarà unint la societat espanyola. "És un gest d'unió a Catalunya, per descomptat, i a la resta d'Espanya també ho acabarà sent". Illa ha remarcat la tasca de Pedro Sánchez afirmant que es tracta d'un gest d'una democràcia "sòlida i forta". "És una jugada molt audaç del president Sánchez, no tots els governs haurien tingut aquesta audàcia", ha assegurat.

Compra de mascaretes durant la pandèmia

El candidat del PSC ha insistit que està disposat a donar totes les explicacions que calgui si el citen a comparèixer en la comissió d'investigació sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia de la covid-19 arran de la trama de corrupció del cas Koldo. "Si em demanen que hi vagi, hi aniré, estic a disposició de donar totes les explicacions que he donat sempre", ha afirmat. Illa, que era el ministre de Sanitat quan va esclatar la pandèmia del coronavirus a Espanya ha defensat la tasca i la transparència del ministeri que liderava, tot i que, ha reconegut que hi havia "gent aprofitada" enmig de la gestió de la compra de mascaretes, però "se'ls va detectar i apartar". Malgrat que ha reconegut que la situació era d'excepcionalitat, ha defensat un cop més la bona feina del seu ministeri, l'objectiu del qual era aconseguir el millor material sanitari i al millor preu possible. 

Sobre les possibles vinculacions amb el cas Koldo, Illa ha insistit que el ministeri de Sanitat no va comprar res d'aquesta empresa "que ho va intentar?, doncs, potser sí". Illa ha parlat de Koldo García i ha afirmat que sí que el coneixia, ja que era la mà dreta de José Luis Ábalos, però que no tenia cap mena de sospita sobre ell, "si no hagués parlat". Amb tot, ha demanat que s'esclareixi el cas Koldo: "Que caigui el pes de la llei sobre ell i sobre qui convingui". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!