El cas Koldo arriba al Parlament de Catalunya. Ciutadans ha registrat aquest dimarts una petició de compareixença del cap de l'oposició, Salvador Illa, a la Comissió d'Afers Institucionals. Els taronges justifiquen aquesta sol·licitud perquè l'objectiu és que Illa, qui va ser ministre de Sanitat durant la pandèmia del coronavirus, "faci la valoració davant la cambra i la societat catalana respecte de l'escàndol de corrupció que incumbeix la seva gestió al capdavant del Ministeri en relació amb la compra i enviament de mascaretes sanitàries per a Catalunya".

En una compareixença des de la sala de premsa de la cambra catalana, la portaveu de Ciutadans, Anna Grau, ha aprofitat per criticar que Salvador Illa no pot ser "cap de l'oposició i fiscalitzar el Govern" perquè hi ha un "blanquejament mutu i una amnistia mútua" entre l'executiu i els socialistes. De moment, el PP ha confirmat el seu suport a la petició perquè Salvador Illa comparegui al Parlament per donar explicacions sobre el cas Koldo, mentre que la CUP assegura que encara no ha pres cap decisió al respecte. Sobre els pressupostos, Grau ha carregat contra els comuns per presentar "esmenes intercanviables per cromos": "Sembla que ho facin per postureig o per tensar la corda". Els taronges es mostren "perplexos" perquè el Govern desvincula el Hard Rock dels pressupostos: "No queda clar, o és una condició per aprovar pressupostos o no ho és".

Illa, disposat a comparèixer al Congrés

Fa justament una setmana, en el marc de l'anunci de l'acord amb el Govern pels pressupostos, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, es pronunciava sobre el cas Koldo i afirmava que cal ser "implacables contra la corrupció": "S'ha d'arribar fins al final amb transparència absoluta". En aquesta línia, Illa es mostrava perplex pel fet que "en circumstàncies tan difícils hi hagi qui se n'hagi aprofitat personalment", però afegia que aquest "exemple odiós d'algunes persones" no li canviaria la "imatge general" que va viure, que és la d'uns "servidors públics que ho van donar tot".

Davant el fet que alguns grups es plantejaven demanar la seva compareixença a la cambra baixa espanyola com a responsable de Sanitat aleshores, el líder dels socialistes catalans ho deixava clar: "No tinc cap inconvenient si se'm cita i donar totes les explicacions que calgui". Illa es mostrava obert a una "col·laboració total i absoluta": "Ja vaig comparèixer 22 vegades al Congrés per la pandèmia, vaig contestar 5.800 preguntes escrites i 2.200 al Senat, vaig assistir a 39 preguntes orals i interpel·lacions. Creuen que tinc algun inconvenient a comparèixer al Congrés o al Senat?", llançava.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!