El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha titllat aquest divendres de “trampa electoralista” l’acord de claredat impulsat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Segons el govern espanyol, es tracta d’una nova proposta de referèndum d’autodeterminació “unilateral” perquè ha estat impulsat per Esquerra Republicana i encara no compta amb el suport dels grups parlamentaris del Parlament. Bolaños ha volgut aparcar aquesta proposta del cap de l’executiu català i apostar pel “diàleg”.

Bolaños ha estat preguntat, precisament, per la falta de diàleg del PSC al voltant de l’acord de claredat. I el ministre de la Presidència s’ha escudat assenyalant que es tracta d’una “trampa”. “És una proposta de partit molt legítima en un moment electoralista amb finalitats electorals”, ha manifestat. La intenció del govern espanyol al voltant de la via Aragonès ha quedat clara des d’un principi: rebutjar-la sense donar-li gaire importància. I així s’ha manifestat aquest divendres, amb acusacions als republicans de “mirar el passat” i voler “tornar al conflicte”.

Bolaños ha fet aquestes declaracions en una entrevista a La 2, i ha tret pit de la gestió que ha fet el PSOE del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. “Amb molta feina hem aconseguit que Catalunya superi una dècada perduda”, ha assenyalat durant l’entrevista. No obstant això, no ha fet cap contraproposta a la de l’acord de claredat. Preguntat per la possibilitat de celebrar un referèndum o una consulta que no pregunti sobre la independència, Bolaños s’ha limitat a respondre que no té sentit “tornar a la pitjor Catalunya de les darreres dècades”.

Carles Puigdemont

També s’ha referit al president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, a qui ha acusat de tenir “el rellotge parat” des del 2017. “Cada cop es veu més allunyat de Catalunya, tant en l’aspecte polític com el personal”, ha assenyalat. “El que hauria de fer és tornar a Espanya i rendir comptes amb la justícia”, ha afegit. De fet, ha assenyalat que la síndrome del “rellotge parat” també el té el conjunt de Junts per Catalunya, tot i que ha dit que aquest no és el cas d’ERC.

El rei emèrit

Bolaños ha volgut, també, tornar a emmarcar la visita a Sanxenxo del rei emèrit, Joan Carles I, dins d’un “viatge privat”. “El govern té poc a dir de les visites que són estrictament privades”, ha assenyalat el ministre de la Presidència; a més de deixar clar que el govern espanyol manté la idea que l’ex cap d’estat espanyol hauria de donar explicacions als seus ciutadans sobre les seves conductes corruptes.

Exhumació de Primo de Rivera

D’altra banda, Bolaños ha explicat que no estarà present a l’exhumació de les restes de Primo de Rivera del Valle de los Caídos. Ha volgut, en aquest sentit, respectar la intimitat de la família. “Això resignificarà el monument i redignificarà la societat espanyola”, ha manifestat.