El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha alertat aquest dimarts que un possible govern PP-Vox a la Moncloa "pot ser" un impuls per a l'independentisme. Així ho ha assegurat el socialista en ser preguntat si un hipotètic pacte entre els populars i la ultradreta tensaria el clima polític a Catalunya. Segons Illa, "pot ser" que aquest govern sigui una fàbrica d'independentistes perquè significaria "una reculada" en tot l'aconseguit en els últims anys amb l'aposta pel diàleg del PSOE. "Vull consolidar aquest camí que s'ha obert a Catalunya i a Espanya", ha afirmat el primer secretari del PSC en declaracions a la Sexta, recollides per EFE, on també ha defensat que "cal fer política útil, cal mirar cap endavant, cal avançar".

En aquest sentit, Salvador Illa ha elogiat la política de diàleg que ha aplicat el govern de Pedro Sánchez amb les institucions catalanes durant aquesta legislatura, i ha destacat els indults als líders independentistes, els quals ha qualificat d'una decisió "audaç, valenta, impulsada únicament per l'interès general d'Espanya". "El president Sánchez, en relació amb la política que ha aplicat a Catalunya i els indults, ha fet probablement el servei més gran a Espanya en els últims temps", ha remarcat.

A banda, Illa ha reconegut que "ha faltat potser pedagogia", tot afegint que també "ha sobrat hipocresia per part d'alguns" que no reconeixen que a Catalunya "les coses estan molt millor". "Convido a tothom que vingui a veure com està Catalunya avui", ha afegit.

Salvador Illa, sobre les possibilitats del PSOE a les eleccions generals

En l'entrevista, Illa també ha assegurat que les eleccions generals seran un ajustat duel "entre Sánchez i Feijóo", els quals ha considerat els únics candidats amb possibilitats de liderar el pròxim executiu. És per això que el socialista ha demanat que el "vot progressista" sigui per l'actual president del govern espanyol. Tot i les enquestes, que mostren uns resultats favorables per al PP, el primer secretari del PSC ha assegurat que Sánchez té "moltes ganes de donar batalla". "Que ningú es confongui, això no està fet, hi ha partit", ha defensat.

Així mateix, Illa ha descartat la proposta d'Alberto Núñez Feijóo, que va demanar l'abstenció dels socialistes en cas que el PP guanyi les eleccions per evitar un pacte amb Vox. "No es correspon amb el que jo he vist d'actitud del PP", ha afirmat, tot afegint que "unes eleccions no són una subhasta". Sobre la relació dels populars amb el partit d'ultradreta, el primer secretari del PSC s'ha mostrat preocupat per la seva "entesa", després que hagin tancat els pactes per governar junts a les Illes Balears i al País Valencià.