El diputat de Vox, Gabriel Le Senne, ha estat elegit com a president del Parlament balear, gràcies als 34 vots a favor de PP, Vox i s'Unió, per majoria absoluta en la primera votació. Le Senne és el candidat que han proposat tant el PP com Vox, després del preacord al qual havien arribat aquest dilluns en el marc de les negociacions entre les dues formacions per facilitar la investidura com a cap de govern autonòmic de la líder popular, Marta Prohens. L'elecció del president de la Cambra autonòmica ha estat el primer punt de la sessió constitutiva del Parlament de l'onzena legislatura, que ha començat aquest dimarts les 11:00 hores. 

El candidat a la presidència de la cambra, advocat i economista, accedeix a l'escó després de la renúncia aquest dilluns del número 1 de la llista de Vox per Mallorca en les eleccions del 28 de maig, Jorge Campos, que concorrerà a les eleccions al Congrés. 

Acord entre PP i Vox

El PP i Vox van arribar a un acord aquest dilluns a la nit per a la constitució de la mesa del Parlament balear. Així doncs, el partit de Santiago Abascal designa el president de la cambra, mentre que els populars tindran la vicepresidència i una secretaria. Els dos partits van aplanar d'aquesta manera el camí per a la investidura com a presidenta autonòmica de Marga Prohens, que necessita com a mínim l'abstenció de Vox. Ambdues formacions van signar un preacord programàtic per "canviar les polítiques de les dues últimes legislatures" i dotar les Balears d'"un govern estable".

Defensa de l'educació en castellà

Alguns dels punts essencials del preacord entre PP i Vox són acabar amb les polítiques i normatives "que promouen l'enfrontament i la divisió, o que ataquin la unitat de la nació" i amb "la imposició lingüística" del català. Pel que fa a l'àmbit de l'educació, Vox reclamava que es garantís el dret a estudiar en castellà en qualsevol etapa, però s'està pactant perquè l'elecció s'asseguri només en els primers anys de l'ensenyament. També advoquen per una escola "lliure d'adoctrinament ideològic".

Un altre punt del document signat pels portaveus parlamentaris dels dos partits, Idoia Ribas (Vox) i Sebastià Sagreras (PP), al·ludeix al foment de l'activitat empresarial, amb especial atenció al turisme. Una altra de les matèries en les quals coincideixen és en la millora dels serveis socials i en suport a les famílies "en tota l'acció de govern", millorar la sanitat i protegir les dones de les agressions, especialment en l'àmbit de la "violència intrafamiliar". Un altre dels punts pactats és l'aplicació d'una auditoria "per a identificar i portar davant els tribunals" als implicats en els casos d'explotació sexual de menors tutelades. L'últim dels cinc apartats acordats per PP i Vox de cara a les polítiques del pròxim govern es refereix específicament a combatre les "màfies de la immigració".