Aquest 23 de juliol se celebren de forma anticipada les eleccions generals del 2023, convocades per Pedro Sánchez just després de les eleccions municipals, quan el PP va aconseguir el nombre més alt de vots amb el 31,53% mentre que el PSOE del president espanyol va quedar-se amb el 28,12%. La campanya electoral dels nous comicis va començar el 7 de juliol i aquest dilluns és l'últim dia per publicar enquestes electorals. Segons l'anàlisi d'ElNacional.cat de les enquestes publicades des de la convocatòria de les noves eleccions, la majoria de sondejos apunten que el PP d’Alberto Núñez Feijóo seria el partit més votat.

🗳️ Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats
 

🤷‍♀️ Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023?
 

El Partit Popular (PP) lidera les enquestes amb més del 33% dels vots de mitjana i una tendència força estable que no baixa del 30% en cap predicció. El següent partit és el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), amb aproximadament el 25% dels vots, lluny dels resultats aconseguits el 2019. La tercera força segons les enquestes seria el partit d'extrema dreta Vox, amb més del 13% dels vots —podrien quedar per sota dels resultats assolits el 2019, quan van aconseguir el 15%. Una novetat d'aquestes eleccions és la coalició Sumar, que ha obert un nou escenari polític des que Podem, Més País i Esquerra Unida i altres formacions d’esquerres han decidit unir-se a la proposta liderada per Yolanda Díaz. Les previsions apunten que Sumar podria obtenir més del 12% dels vots, i fins i tot fregar el 14% segons les enquestes més favorables.

Pel que fa als partits catalans, Junts i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es disputarien el lideratge dels vots independentistes, amb una diferència mínima tot i que moltes enquestes auguren que seria Esquerra la més votada de les dues. Les formacions independentistes se situarien al voltant del 2,5% del total de vots de l'Estat. En canvi, la CUP no aconseguiria una gran representació i obtindria amb prou feines l'1% dels vots, amb entre 0 i 1 escó segons les previsions actuals.

 

Enquestes de les eleccions generals 2023: Així evoluciona la intenció de vot

Per analitzar l'evolució de l'opinió dels votants de cara a les eleccions generals del 2023, ElNacional.cat ha examinat gairebé un centenar d'enquestes publicades per diferents mitjans. Amb les dades recollides, s'ha elaborat un gràfic que mostra les previsions de cada enquesta, així com una mitjana mòbil que s'actualitza a mesura que es publiquen nous sondejos que intenten preveure l'escenari post-23J. Entre aquest cap de setmana i dilluns —els últims dies que es poden publicar enquestes segons la llei electoral— tres grans sondejos publicats per El Mundo, El Periódico i la Razón dibuixen el possible panorama a Espanya després de les eleccions. Totes tres coincideixen en donar una gran força en escons a PP i Vox fregant la majoria absoluta. Tanmateix, Vox hauria perdut força en els últims dies i el bloc d'esquerra guanyaria avantatge respecte a les enquestes de la setmana passada.

Amb aquesta anàlisi, es fa evident que el PP continua liderant totes les enquestes, amb una forquilla d'entre 100 i 150 escons —fins ara en tenia 89—, mentre que el PSOE no aconsegueix reduir les distàncies significatives, i es preveu que aconsegueixi entre 100 i 110 escons —en tenia 120. Vox i Sumar podrien disputar la tercera posició, tot i que es recull un avantatge del partit de Santiago Abascal, que obtindria entre 30 i 45 escons —per sota dels 52 aconseguits el 2019—, mentre que Yolanda Díaz n'aconseguiria entre 25 i 40 —Unidas Podemos en tenia una trentena. Pel que fa als partits catalans, segons l'últim sondeig analitzat, les forces independentistes assolirien el 5% del total de vots de l'Estat —el 2019, en canvi, van fregar el 7%— amb entre 8 i 12 escons tant ERC com Junts, i un escó la CUP.

 

Cal tenir en compte que les dades es basen en enquestes realitzades fins a la darrera data d'actualització d'aquest article, i que l'opinió pública pot canviar durant la campanya electoral. Per aquest motiu, les gràfiques i l'article s'han anat actualitzant amb totes les noves enquestes sobre les eleccions generals del 23 de juliol del 2023 que s'han publicat fins cinc dies abans dels comicis, l'últim dia que la llei electoral ho permet.