El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el president, Carles Puigdemont, han coincidit aquest vespre a Porto (Portugual) en l’acte d’inauguració d’una exposició sobre Joan Miró, l'endemà de la qüestió de confiança on Puigdemont ha anunciat la convocatòria d'un referèndum, a tot estirar, el setembre de l'any vinent. Tots dos s'han saludat i han intercanviat algunes paraules sense transmetre cap imatge de tensió.

Això no obstant, Rajoy ha aprofitat la seva intervenció a l'acte per advertir que en un món globalitzat “la disgregació condueix a la irrellevància quan no a la impotència”. “La integració, la interconnexión i la unió són signes de la història en el nostre temps”, ha subratllat.

En ser preguntat al respecte pels periodistes, Puigdemont s'ha limitat a replicar que "una Catalunya independent tindrà les mateixes excel·lents relacions que tenen avui Espanya i Portugal".

Els dos polítics s’han trobat a la Casa Serralves, on s’ha instal·lat l’exposició i on s'ha celebrat l'acte d'inauguració en el qual també han participat el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre, António Costa.

Des de presidència es va anunciar ahir que Puigdemont viatjaria a Porto atès que en un primer moment la previsió era que hi anés només el conseller de Cultura, Santi Vila, en representació del Govern.

Des del compte de Rajoy s'ha piulat la imatge de la trobada aprofitant l'ocasió per descriure Miró com un artista "català, espanyol, europeu i universal"