El Departament de Salut ha intensificat les mesures a les residències de gent gran "davant la situació actual d’elevada transmissió comunitària". L'objectiu és que la Covid-19 no entri als centres i, si ho fa, es detecti com més aviat millor i es limiti la seva incidència i la mortalitat.

Hi haurà PCR per als treballadors, equips d'intervenció ràpida i s'evitaran les sortides dels residents.

Durant la primera onada la situació a les residències va ser letal. De fet, la meitat de les morts a Catalunya van ser en residències de gent gran.

PCR

Es preveu reforçar del cribratge als professionals i es faran proves PCR, amb recollida de mostra de frotis nasal per autopresa a tots els treballadors i treballadores que no s’hagin testat en els darrers 15 dies. Als centres residencials hi treballen prop de 50.000 persones. L’autopresa de les mostres serà supervisada per una infermera, metge o responsable higiènic sanitari de la residència o per professionals de l’Equip d’Assistència Primària.

També es preveu una intensificació de les mesures de prevenció i protecció. "Cal assegurar que tots els centres tenen designat i apoderat un professional responsable higiènic sanitari que és una peça cabdal per actuar com a nexe entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut Pública, Atenció Primària i la mateixa residència", diu Salut.

Es reforçarà la sectorització, els circuïts i el manteniment d’unitats de convivència estables. I s’incidirà en la formació per tal de garantir que els professionals de la residència es mantinguin correctament formats en l’ús dels EPI.

prova PCR residencia aitona - ACN

PCR

Equips d'intervenció ràpida

Per donar resposta efectiva als brots en l’àmbit residencial, per cada sector sanitari es desplegarà un Equip d'Intervenció Ràpida (EIR) que té l’encàrrec d’actuar de forma urgent, amb coordinació amb la direcció del centre. Aquests equips ja estaven en funcionament, però ara es defineix millor la seva estructura. Hi ha un total de 18 equips d’intervenció ràpida arreu del territori.

Estan formats pel: delegat territorial o director/a de sector del Servei Català de la Salut, un representant de Salut Pública, un altre de l’Atenció primària, un representant de Treball, Afers Socials i Famílies, el delegat o delegada al territori de residències i professionals higiènic-sanitaris.

Les visites

Les residències verdes i taronges han de facilitar un mínim d’una visita setmanal; a més, han de garantir fer-les en horaris compatibles amb els horaris dels familiars. Per tant, si així cal, s’han de programar també visites en caps de setmana

D’altra banda, les residències que es trobin en vermell han de facilitar eines telemàtiques per comunicar-se o informar la família de forma àgil.

L’elevada transmissió comunitària fa que se suspenguin per un període de 15 dies revisables, de manera temporal, les sortides curtes dels residents no autònoms. Per això, paral·lelament es reforcen les visites de les famílies, sempre fent un important èmfasi en les mesures de protecció, adaptant-les als diversos perfils dels residents.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat