El Departament de Salut invertirà en els propers tres anys uns 30 milions d'euros per millorar les instal·lacions i equipaments d'uns 382 centres d'atenció primària (CAP) dels 400 que hi ha a tot Catalunya. En concret, es substituiran cadires i butaques, es pintaran parets, es renovaran equips electrònics i es compraran nous aparells mèdics com ecògrafs, electrocardiògrafs o tensiòmetres.

En una visita aquest matí al CAP Sant Martí de Provençals, a Barcelona, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, han explicat que amb aquesta inversió volen demostrar que l'atenció primària és "l'eix central" del sistema públic de salut.

Vergés ha dit que amb aquestes inversions es retorna als nivells de despesa anteriors a la crisi i es demostra que la sanitat pública és una "prioritat" per tot el Govern, i més en concret els CAP, que han de ser "més resolutius" i reduir la derivació dels pacients a altres nivells assistencials per tal de mitigar les llistes d'espera. 

Pere Aragonès ha emmarcat aquesta inversió en el marc de les polítiques socials com educació i seguretat que vol potenciar el Govern per reduir les desigualtats, i també ho ha posat en el context de les millores laborals aconseguides pels metges de l'Institut Català de la Salut després de la vaga de la tardor passada, que han permès reforçar les plantilles per reduir la càrrega de treball dels professionals sanitaris. Segons ell, és una "aposta clara" tot i la pròrroga pressupostària.

La inversió sorgeix d'una reserva del CatSalut que no compromet els pressupostos futurs i es realitzarà en tots els centres on s'han detectat necessitats tenint en compte la seva data de construcció o remodelació.

Fases de la renovació

La primera fase, entre aquest proper juny i el maig del 2020, se centrarà principalment en la compra d'equipament sanitari i mobles. Així, s'invertiran 11,3 milions en total distribuïts territorialment així: 3,3 milions per a 53 CAP de la ciutat de Barcelona; 650.000 euros per 37 centres del Camp de Tarragona; 534.000 euros per 39 centres de la Catalunya Central; 750.000 euros per 55 centres de Girona; 564.000 euros per 22 CAP de Lleida; 2,3 milions per 100 centres de la regió metropolitana Nord; 2,7 milions per 58 centres de la metropolitana Sud; i 432.000 euros per 18 centres de les Terres de l'Ebre.

La segona i tercera fase, que finalitzarà el juny del 2022, se centrarà més en les reformes i adequacions i el canvi d'instal·lacions tecnològiques.

Equipaments nous

Entre els aparells nous que es compraran, destaquen els dermatoscops, holters, tensiòmetres, electrocardiògrafs i 127 ecògrafs portàtils, els "fonendos del segle XXI", en paraules de la consellera. Alguns d'aquests arribaran a centres que no en tenien, i altres serviran per substituir els actuals, que ja són obsolets. Es formarà el personal que ho necessiti per utilitzar-los.