Són ja 60 els menors afectats per enterovirus, dels quals la meitat es troben hospitalitzats amb afectacions neurològiques en diferents hospitals catalans i quatre són a la UCI. Una crisi sanitària que ja li ha esclatat directament al conseller de Salut, Toni Comín. El PSC registrarà al Parlament una petició de compareixença del conseller per aquests casos, que només en 24 hores van passar aquesta setmana de 48 a 60. 

En un comunicat, la portaveu parlamentària dels socialistes en matèria de salut, Assumpta Escarp, ha criticat la gestió de la informació a la ciutadania, i ha remarcat que "resulta evident que hauria d'haver estat el mateix conseller qui demanés comparèixer, però que com no ho ha fet, ho ha d'exigir l'oposició". La diputada socialista ha criticat que Comín "defugi la seva responsabilitat perquè genera una alarma social en un àmbit sensible com el de la salut infantil".

Investigació

Precisament, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert aquesta setmana una investigació d'ofici per descobrir l'abordatge realitzat pel Departament de Salut del brot per enterovirus, tant l'aplicació dels protocols mèdics com la informació pública que ha donat. El Síndic vol aclarir algunes informacions publicades aquests últims dies en els mitjans de comunicació amb relació als ja 60 casos d'infecció per enterovirus diagnosticats a Catalunya.

En concret, el Síndic ha proposat una reunió al Departament de Salut per tractar la qüestió i conèixer quins criteris s'han seguit per abordar el brot, i quines han estat les comunicacions dirigides sobre l'existència del virus i els riscos de contagi. Salut no va informar l'opinió pública de l'existència dels primers casos d'enterovirus fins dimecres, quan va convocar una roda de premsa després de difondre la nit del dimarts passat un concís comunicat informant dels 48 casos, un d'ells l'únic afectat pel virus D68 que ha causat una tetraplegia a una nena.

El Síndic també ha sol·licitat informació sobre les circumstàncies de la mort d'un nadó a Reus (Baix Camp) i sobre la possible vinculació d'aquesta mort amb el virus. "Conscient de l'angoixa que comporta en els pares un brot com aquest", el Síndic s'ha interessat "pel servei d'atenció i informació que s'està oferint a les famílies, tant dels nens afectats com de la resta".