La Conselleria de Salut vol destinar 2.298,2 milions d'euros a la partida dels sous dels sanitaris en el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022, el que significa un 23,5% més que l'any 2020, quan es van destinar 1.860 milions d'euros. Ho anunciat aquest divendres el conseller Josep Maria Argimon durant la Comissió de Salut que s'ha celebrat al Parlament per presentar els comptes que el Govern va aprovar dimarts, en la qual ha dit que l'increment és per "mantenir i consolidar" els contractes fets durant la pandèmia de la covid-19.

En aquesta línia, ha destacat que els comptes també serviran per a mantenir l'atenció hospitalària d'aguts: en concret la infraestructura d'unitats de vigilància intensiva (UCI) i els espais polivalents annexionats a grans hospitals que alberguen aquests llits de crítics que han impulsat durant la pandèmia.

En la seva intervenció Argimon ha defensat l'esforç que ha fet l'Executiu prioritzant la salut en els comptes, amb una xifra d'11.244,2 milions d'euros, la "xifra més elevada de la història", ha remarcat, i ha explicat també que destinaran el pressupost a recuperar l'activitat de diagnòstic, de tractament, i a les inversions.

Atenció primària i salut mental

 

Així mateix, el conseller ha subratllat un augment del 20,7% respecte als comptes anteriors en l'àmbit de l'atenció primària, amb 323 milions d'euros; un augment del 10,4% en l'àmbit de la salut mental, amb 48 milions d'euros; i un augment del 74,5% en l'àmbit de la salut pública, amb 106 milions d'euros.

Especificament sobre l'atenció primària ha dit que es reforçarà amb nous perfils professionals l'any 2022, on està prevista la incorporació de més de 215 referents del benestar emocional, 746 administratius i de suport a la ciutadania i 23 treballadors socials. També s'incorporaran nous fisioterapeutes però el conseller encara no ha concretat la xifra exacta, tot i que ha avisat que ho dirà en les pròximes setmanes.

Pel que fa a la salut mental, ha fet valdre la posada en marxa del Pla de prevenció del suicidi i el desplegament de 10 equips multidisciplinaris d'atenció domiciliària a l'alta complicitat a joves de 12 a 25 anys: "Si intervenim de manera precoç aconseguirem menys cronificació", ha destacat Argimon.

Fons covid

Això sí, una vegada més ha volgut ser clar i ha recordat que per fer tot plegat és absolutament necessari comptar amb els fons extraordinaris de l'Estat: “El pressupost de Salut del 2022 dota el sistema sanitari dels màxims recursos en l’actual entorn. La pandèmia segueix, els fons covid de l’Estat són imprescindibles", ha declarat el conseller.

A la imatge principal, el conseller de Salut Josep Maria Argimon / Parlament