L'exprimer ministre escocès Alex Salmond ha assegurat que "el moment per a la independència de Catalunya arribarà" i que, llavors, "la democràcia i l’autodeterminació prevaldran". En una conversa organitzada per la SER Catalunya amb el president Carles Puigdemont ha recomanat que "la qüestió és saber quan arriba el moment, per estar preparat i saber aprofitar-lo".

Salmond s'ha referit a l'actual situació d'Escòcia, en què el referèndum sobre el Brexit "podria provocar un canvi substancial de les circumstàncies". En el cas que Anglaterra votés a favor de la sortida de la Unió Europea i, en canvi, Escòcia decidís quedar-s'hi, es requeriria un nou referèndum d'independència. 

Puigdemont ha explicat que, pel que fa a la situació catalana, no es preveuen canvis a curt termini. Tot i la nova convocatòria d'eleccions generals, el president català no creu que s'obri cap "finestra d'oportunitat", tot i que si fos així "hem d'estar preparats". 

En aquest sentit, Puigdemont s'ha obert a "col·laborar per arribar a un acord" per un referèndum a Catalunya on es podria negociar la data, la pregunta, el contingut, que podria incloure alguna proposta de l'Estat, el percentatge per validar els resultats i una moratòria per tornar a celebrar una altra consulta.

Salmond no ha volgut entrar a valorar la situació catalana, però sí que ha remarcat la necessitat que hi hagi "un mitjà pel qual el poble pugui expressar-se" i un procés polític "democràtic i pacífic" per assolir la independència. 

Aliances internacionals

Salmond ha restat importància a la quantitat de suports internacionals que tingui el procés d'independència, ja que "el referèndum es decideix per les aspiracions i sensacions de la gent", no pels aliats internacionals, ha argumentat. Així, ha emplaçat Catalunya a "trobar el seu camí" i s'ha identificat com "un observador amistós".

Puigdemont ha assegurat que les aliances internacionals arribaran "quan Catalunya decideixi ser un país sobirà", moment en què la qüestió catalana deixarà de ser un "problema domèstic", tal com s'hi refereixen ara alguns dirigents europeus.