L’exprimer ministre d’Escòcia Alex Salmond ha fet arribar un missatge a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en què assegura que "tots els demòcrates d’arreu d’Europa s'haurien de solidaritzar amb el dret a la llibertat d’expressió i a la lliure determinació del poble català”. “La posició de Carme Forcadell contra la persecució judicial hauria de servir com a inspiració per a tots nosaltres”, afegeix.

Salmond no va poder participar ahir en l’acte de lliurament del premi de la Fundació Maurits Coppieters que aquest any distingia la presidenta del Parlament. El polític escocès havia estat convidat en la seva condició de guardonat l’any anterior. Malgrat no poder ser-hi, va fer arribar aquest missatge als organitzadors al qual va fer referència el president de la Fundació Coppieters durant la seva intervenció.

Forcadell ha estat distingida amb aquest guardó pel seu “compromís amb la democràcia, la cultura i les llengües”. En recollir el premi, la presidenta va fer una crida a Europa perquè “actuï davant la pressió de l’Estat” contra el referèndum.

Salmond va renunciar al seu càrrec de ministre principal l'endemà de la victòria del no en el referèndum independentista organitzat a Escòcia el setembre del 2014.