L'economista Xavier Sala-i-Martin ho té clar: el "responsable directe" de l'agressió al fotoperiodista Jordi Borràs és "el Felipe Uve-Palito que, amb el seu discurs del 3 d'octubre dirigit només als catalans espanyolistes va obrir la veda contra els sobiranistes".

Ara bé. Si per Sala-i-Martin el responsable directe és el Rei, els co-responsables ho són "els partits de l'A Por Ellos (PP, Ciudagramos i PSOE), la premsa que deshumanitza els sobiranistes i la policia i els jutges que miren cap a una altra banda quan els neofeixistes violents agredeixen ciutadans innocents. Espero que estigueu tots satisfets", ha sentenciat.

El pitjor, però, és que poques hores després de l'agressió, l'economista carrega contra la líder de Ciutadans per "tuitejar sobre Andalusia... però no sobre 'Lo que Pasa en Catalunya'", i li envia un missatge clar: "Inés: quan a tu et van amenaçar, MOLTS DE NOSALTRES vam sortir a defensar-te. El teu silenci davant d'aquestes agressions és vergonyant (i revelador)".

Precisament en aquest sentit, en un últim tuit, Sala-i-Martin menciona directament el líder del PP català, Xavier García Albiol, el de Cs, Albert Rivera,el seu excompany Jordi Canyas i també Arrimadas, el líder del PSC, Miquel Iceta.

L'agressió es va produir al carrer Capellans de Barcelona, i l'agressor, abans d'increpar Borràs va cridar "Viva España, viva Franco".