L'economista Xavier Sala i Martín ha acusat el Ministeri d'Economia de falsejar les dades d'inversió estrangera a Catalunya, coincidint amb el dia de reflexió de les eleccions catalanes. 

"Està clar que el nacionalisme espanyol no sap jugar sense fer trampes. Just el dia de la jornada de reflexió, el ministerio publica unes dades de la inversió estrangera el tercer trimestre i diu que "ha caido en picado". Les dades són falses, com les de l'any passat!", ha indicat Sala i Martín.

Segons l'economista, el Ministeri ha inflat artificialment la inversió del tercer trimestre de l'any passat per donar una forta caiguda el 2017, de la mateixa manera que va fer l'any passat. Ha citat després casos d'inversió estrangera a Catalunya, que estan en marxa.

D'altra banda, però en aquesta mateixa línia, fonts del departament d'Empresa i Coneixement consideren una "manipulació" les dades d'inversió estrangera a Catalunya del tercer trimestre, que registren una caiguda interanual del 75%, que el ministeri d'Economia ha publicat aquest dimecres. En les dades ministerials s'han computat en el tercer trimestre de 2016 dues inversions (la venda del 20% de Gas Natural i una inversió d'una enginyeria civil mexicana) que fins ara s'havien comptabilitzat en el quart trimestre de l'any passat.

Segons fonts d'Empresa i Coneixement consultades per l'ACN, aquesta "manipulació" ha fet que la inversió estrangera durant el tercer trimestre de 2016 a Catalunya hagi passat dels 552 milions comptabilitzats fins ara als 2.071 milions computats en l'estadística publicada aquest dimecres. Sense aquesta "manipulació", la inversió estrangera a Catalunya entre juliol i setembre hauria passat dels 552 milions d'euros del 2016 als 519 milions d'euros aquest 2017, l'equivalent a un descens de gairebé el 6%

Qui també ha donat suport al fil de Twitter de Xavier Sala-i-Martín ha estat la catedràtica d'economia, Elisenda Paluzie, que també ha criticat La Vanguardia per no "contrastar" les dades.  

Pel que fa a la notícia del diari del Grup Godó, el periodista Toni Soler, ha tirat d'ironia amb la publicació d'aquests i ha compartit a les xarxes socials "Jo cuino, tu mastegues, ells s'ho empassen", acompanyat de la notícia.