L'economista Xavier Sala-i-Martin s'ha mostrat indignat per la decisió del govern espanyol de declarar l'estat d'alarma fins al mes de maig.

"Jo m'he perdut: el govern de l'estat espanyol pot decretar l'estat d'alarma per 6 mesos? L'estat d'alarma restringeix les llibertats individuals d'una manera flagrant i em sembla una bestiesa que ens puguin retallar (si és que es pot) la llibertat durant tant de temps...", ha insistit.

El decret, que ha presentat el mateix Pedro Sánchez des de La Moncloa, estableix algunes mesures mínimes, com el toc de queda a partir de les onze de la nit, amb marge d'una hora. A països de l'entorn, com França, s'està aplicant a les 21.00. Si bé contempla algunes mesures comunes, el govern espanyol designa els presidents autonòmics com a autoritats competents, encarregats d'aplicar restriccions en funció de la situació epidemiològica. Serà més suau que a la primavera, però la intenció del govern espanyol és que es prorrogui durant un període llarg, de fins a sis mesos. Entrarà en vigor aquesta mateixa tarda, quan es publiqui al BOE.