L'economista Xavier Sala i Martín ha assenyalat avui a RAC1, que l'economia té problemes a causa de l'aplicació de l'article 155 i "per com està actuant el govern espanyol" amb les seves polítiques de gestió. Al seu entendre, no només està quedant afectada Catalunya sinó també el conjunt de l'Estat espanyol. "Que no ens enganyin. El PP s’amaga darrera de la bandera i l’amenaça independentista per camuflar una política econòmica nefasta que està portant a la ruïna Espanya", ha afegit.

Sala i Martín ha negat que els problemes econòmics siguin a causa de la independència, i ha recordat que aquesta "no s'ha implementat". En canvi, ha analitzat el que pot passar amb les pensions durant els propers mesos per exemplificar "la mala política econòmica" del PP. La Seguretat Social començarà a endeutar-se aquest desembre per poder abonar la paga extra de Nadal als pensionistes i això, unit a l’anunci del Banc Central Europeu que deixarà de comprar deute, posarà les finances espanyoles en una "situació molt complicada", segons Sala i Martin.

"Quan el PP va arribar al govern hi havia 66.000 milions al Fons de Reserva de les Pensions i s’ho han fotut tot. Espanya tindrà un gravíssim problema amb les pensions aviat. D’on sortiran aquests diners? El govern s’haurà d’endeutar. El deute espanyol és del 110% del PIB i la ministra ens diu que no ens hem de preocupar perquè als anys 90 ja van fer el mateix. Però als 90 el deute espanyol no era tan gran. Quan el BCE pari de comprar deute què passarà? Que pujaran tipus d’interès. Abans de pagar salaris, hospitals i escoles, caldrà pagar interessos. Espanya tindrà un doble problema. No tindrà prou per pagar pensions i hauran de pagar interessos. D’on sortiran els diners? Serà un enorme problema per a les finances espanyoles", ha advertit.

L'economista no ha donat cap credibilitat al fet que l’OCDE hagi rebaixat la previsió de creixement per Espanya en una dècima per al 2018, fins el 2,3% i hagi avisat que la situació pot empitjorar si s’allarga la crisi política a Catalunya. "El que fa la OCDE són prediccions basades en fum. En 15 anys de prediccions, el FMI no ha alertat de cap de les 229 recessions que hi ha hagut", ha recordat.