L'economista Xavier Sala-i-Martín ha desmuntat la roda de premsa que va fer ahir el president espanyol, Pedro Sánchez, en la qual va negar que s'estigui jutjant la monarquia espanyola, perquè "es jutgen persones i no institucions". L'economista ha recordat que també es jutgen institucions, com ha estat el cas de Google i Apple, i ha acabat titllant els arguments de Sánchez de "farsa".

"Mentida. 1er perquè en el cas de la monarquia la institució és la persona: el Rey! I 2on perquè les institucions també es jutgen. O no es jutgen les empreses (Google, Apple...) o els partits polítics (la corrupció del teu partit)? Deixa la farsa!", ha indicat Sala-i-Martín.

El president espanyol va aprofitar ahir la roda de premsa de balanç de govern, per sortir en defensa de la monarquia espanyola, i del règim del 78, mentre es negava a explicar la intervenció que ha tingut el seu executiu en la fuga de Joan Carles I, al·legant que és matèria confidencial. El mandatari espanyol fins i tot va evitar explicar a quin país és hores d'ara el monarca emèrit, i va assegurar que ho desconeix. "No tinc informació d'on és", va deixar anar davant la incredulitat general.

Sánchez va intentar posar sordina de forma sorprenent a l'exili reial, fins al punt que només va abordar la monumental crisi institucional a preguntes dels periodistes en el tram final de la seva compareixença.

De les paraules de Sánchez va quedar evident que passa olímpicament del malestar expressat per Podemos pel suport que ha donat el govern espanyol a Joan Carles I -"som dos partits diferents"- mentre deixava clar que la línia la marca ell com a president. "No es jutgen institucions, es jutgen persones. No s'ha qüestionat el sistema de partits polítics quan hi ha hagut casos de corrupció als partits. Joan Carles ha dit que està a disposició de la Justícia si fos necessari, com qualsevol altre espanyol", va indicar per defensar la monarquia.