Nou capítol en el desglaç de les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat. Després de la reunió ahir entre els dos presidents, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, ara serà el torn dels respectius vicepresidents. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, han mantingut avui el seu primer contacte telefònic. I segons han confirmats fonts del Govern a El Nacional, la trobada tindrà lloc la setmana vinent, en concret, el pròxim dijous, a Madrid.

En la reunió ahir a La Moncloa, Rajoy i Puigdemont van acordar que els seus respectius 'número dos' es reunissin per tractar amb detall assumptes com el finançament, els traspassos, les inversions, o la situació dels refugiats. I segons han explicat fonts de l'executiu espanyol a Europa Press, en aquesta trobada, es farà una primera aproximació dels temes a tractar i es fixarà un calendari de treball.

Les 46 reclamacions de Puigdemont

Puigdemont va lliurar a Rajoy un document amb 46 reclamacions, entre elles 28 que el Govern català considera "incompliments" de l'Estat amb Catalunya, "invasió de competències i interferències en l'acció del Govern". A més, va reclamar elevar el sostre de dèficit a l'1,05%, davant del 0,7% que exigeix ara Hisenda.

En la seva compareixença pública, Rajoy va dir que a Catalunya hi viuen set milions de persones amb els seus "problemes" i ell també és el seu president. Per això, va defensar aquesta reunió entre Santamaría i Junqueras per tractar "amb més detalls" els assumptes que interessen als ciutadans.

Aquest primer contacte entre Santamaría i Junqueras s'ha produït abans que la vicepresidenta del govern en funcions vagi a Nova York, on representarà Espanya en la cerimònia d'alt nivell per a la signatura de l'Acord de París sobre canvi climàtic, que se celebra a la seu de les Nacions Unides aquest divendres.