Barcelona / Parlament / 26-10-15 / Diputats i part de Govern a l'hemiscicle del Parlament durant el al plè de la Constitucio del Parlament. / Foto: Sergi Alcazar Badia

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat desestimar la petició de suspensió cautelar de C's i PP, que demanaven que s'impedís la celebració del ple del Parlament del proper dilluns sobre la proposta d’inici de la creació d’un estat català. "El Parlament és la seu natural del debat polític", diu el tribunal, i no es pot impedir anticipadament perquè el resultat previst no s'acomodi a les lleis vigents. La celebració del debat passa pel davant del seu resultat previsible.

El TC recorda, però, que és la Cambra catalana qui ha de "vetllar" perquè les decisions que es prenguin compleixin amb la Constitució i l'ordenament jurídic.

S'ho han agafat a pit. Els magistrats han bandejat la seva feina ordinària per decidir si admetien a tràmit els recursos presentats pel PP, el PSC i C's. Val a dir que, en el seu recurs, el PSC no demanava la suspensió del plenari. La trobada, però, ha començat una hora més tard del que tenien previst, a les onze de matí. Dues hores després, els onze magistrats han parat per dinar, han tornat a quarts de cinc i han emès la resolució cap a les set de la tarda.

En resum, el TC considera que no li cal prendre ara una decisió extraordinària a fi de paralitzar la resolució –és a dir, abans que s’aprovi– si ho pot fer per la via ordinària, un cop aprovada aquest dilluns al ple, i ha comunicat que actuarà "quan procedeixi, amb prudència i determinació".

Aquesta última via té menys riscos. El president del TC ha aconseguit unanimitat en totes les resolucions sobre el conflicte català. Una actuació extraordinària posava en perill aquesta unitat de decisió, perquè alguns dels magistrats no haurien votat una decisió excepcional com suspendre l’activitat del Parlament per un fet que encara no s’ha produït i el contingut del qual "es desconeix".

L’escàndol hauria estat enorme. Un exemple: la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha dit aquest matí que “si el TC suspèn el plenari, suspèn la democràcia”. A més a més, l’autoritat del TC, qüestionada també a la Catalunya moderada, hauria quedat molt macada.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha donat suport a la decisió del Constitucional avui a Navarra i ha fet una crida a mantenir la “unitat nacional”. Rajoy ha argumentat que “l’estat de les autonomies s’està enfrontant a una situació complicadíssima”, amb un front independentista que els obliga a sumar forces. També ha demanat a les forces sobiranistes que siguin “capaces de rectificar”.

Llegeix la nota de premsa del Tribunal Constitucional