La decisió dels governs del País Basc i de Galícia de no deixar votar a les persones positives en coronavirus o pendents del resultat d'una prova PCR està portant cua. La mesura afecta 259 ciutadans a Galícia i 160 al País Basc, que no podran exercir el seu dret a vot a les eleccions d'aquest diumenge.

Diversos experts en Dret han posat en dubte la decisió anunciada per les respectives conselleries de Salut. El catedràtic en dret constitucional Javier Pérez Royo titllava la mesura d'"absolutament inacceptable", en declaracions aquest divendres a TV3. Argumentava que el dret a sufragi només es pot privar amb una sentència judicial ferma i que "no hi ha cap altra circumstància que permeti privar d'aquest dret". Fins i tot, va arribar a posar en dubte la legalitat dels comicis.

L'advocat i professor en dret penal Gonzalo Boye ha compartit els seus dubtes sobre la decisió, apuntant la necessitat de "replantejar-se" el poder de la Junta Electoral, que avui ha reafirmat la mesura presa pel govern basc.

Anar a votar pot ser delicte

El govern basc ha avisat als contagiats de coronavirus que si anessin a votar "estarien posant en risc la salut" de la ciutadania i estarien cometent un delicte contra la salut pública. "Les persones que es detecti que incompleixen aquesta mesura són susceptibles de rebre l'expedient corresponent", ha amenaçat la consellera de Seguretat, Estefania Beltrán de Heredia.

La consellera de Salut, Nekane Murga, ha explicat que la confidencialitat els impedeix donar dades d'aquestes persones als membres de la meses electorals "perquè sàpiguen que estan malaltes", però ha explicat que es traslladarà un avís "clarament" als infectats "perquè coneguin per endavant la gravetat que suposa per a la salut publica saltar-se" aquesta mesura.

Petició per suspendre les eleccions

La Junta Electoral del País Basc ha donat suport a la mesura aquest dissabte resolent, en resposta a un recurs d'EH Bildu, que les mesures adoptades per l'administració garanteixen les condicions adequades per a votar "amb l'excepció de segments reduïts de població per motius sanitaris prou justificats".

Aquest mateix dissabte, la coalició Elkarrekin Podemos-IU ha sol·licitat a la Junta Electoral Central que declari no conforme aquests acords de la Junta Electoral. Demanen també a la Junta Electoral basca i al Govern d'Iñigo Urkullu que prenguin les mesures necessàries perquè totes les persones amb dret a vot puguin exercir-lo, en condicions de seguretat sanitària.

En cas de no poder garantir aquestes mesures, demanen suspendre o ajornar les eleccions del Parlament Basc a les meses electorals del municipi d'Ordizia, focus d'un rebrot, i en altres pobles que tinguin ciutadans en aïllament.