Els exconsellers empresonats Josep Rull i Raül Romeva s'han reunit aquest dimarts en una videoconferència des de Lledoners amb eurodiputats de vuit països diferents i de quatre grups polítics per denunciar la "situació de repressió política que pateixen". La trobada organitzada per la Plataforma EU-Catalonia Dialogue ha comptat amb la presència dels eurodiputats Carles Puigdemont i Diana Riba, juntament amb membres i exmembres de l'Eurocambra.

Durant la reunió telemàtica, Rull, Romeva i els eurodiputats han abordat l'afer català, l'anunciada reforma del Codi Penal espanyol i la "repressió i arbitrarietat" judicial cap als presos.

A banda dels eurodiputats catalans, la trobada ha aplegat eurodiputats de França, Suècia, Portugal, Letònia, Estònia, País Basc, Eslovènia, Còrsega i Bèlgica.

L'eurodiputat francès dels Verds, Benoit Biteau, ha reclamat que no es pot "acceptar que a Europa hi hagi homes i dones condemnats a fins a 13 anys de presó per haver organitzat un referèndum d’independència". L'eurodiputat ha lamentat també que "el delicte de sedició sigui utilitzat per l'estat espanyol quan no està reconegut a cap altre país de la Unió Europea" i ha demanat a Espanya que posi solució al "conflicte polític català".

A l'espera de tercer grau

Aquesta setmana el Tribunal Suprem té previst dir si revoca o no el tercer grau als presos polítics. Tot fa pensar, i tot indica, que els retirarà el règim de semillibertat. Extraordinàriament, com tot en aquest cas, és el Tribunal Suprem, la sala que va jutjar els consellers, la presidenta del Parlament i els líders de les entitats socials, qui acabarà determinant si poden o no sortir entre setmana dels centres penitenciaris.

La primera reunió va ser la setmana passada. Davant l'expectativa, el mateix Suprem va comunicar a primera hora del matí que d'aquella reunió no en sortiria cap resolució. "S'han de revisar 30 recursos", van dir la setmana passada i ho continuen dient. Els magistrats s'haurien reunit avui, però no n'ha transcendit res. S'esperen més reunions per a aquesta mateixa setmana.

Dolors Bassa i Carme Forcadell han obtingut un vistiplau judicial que no ha suspès el tercer grau mentre no arribava la decisió. En canvi, la jutge de la presó de Lledoners va suspendre el 28 de juliol el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En retirar-los el 100.2, els presos van deixar de sortir del centre penitenciari per anar a treballar o fer tasques de voluntariat.