El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dimarts que el Govern preveu convocar el referèndum de l'1 d'octubre basant-se en la Llei del referèndum, registrada per Junts pel Sí i la CUP fa dues setmanes, encara que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la impugni i el Tribunal Constitucional (TC) eventualment la suspengui.

En declaracions a RAC1, Rull ha respost a Rajoy, que aquest dilluns va advertir a la Generalitat que el govern espanyol portaria la Llei del referèndum al TC si la Mesa del Parlament l'admet a tràmit, previsiblement el 16 d'agost. El conseller ha contestat aquest dimarts al president del Govern espanyol i ha defensat que aquesta llei serà aprovada per un Parlament "legítim i democràtic", per la qual cosa considera que pot aplicar-se encara que sigui rebutjada pel govern central i l'Alt Tribunal.

Tot i que el Govern no utilitza explícitament el terme de desobediència, assegura que obeirà la Cambra catalana. "El que farem com a Govern és obeir una llei que ha estat aprovada pel Parlament de Catalunya i li donarem plena vigència", ha assegurat Rull.

La Generalitat s'empara en dos drets reconeguts internacionalment que, al seu parer, els permet esquivar el TC. Recorren al principi democràtic, que reconeix el referèndum com una operació democràtica, i al dret d'excepció, que els permet no complir amb el dret intern espanyol perquè el Govern ha intentat de "bona fe" pactar el referèndum i, en negar-se l'Estat, considera que pot elaborar una llei catalana per fer la consulta.

Vot per correu, no per Correos

En referència a les declaracions del líder de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, que va insinuar aquest dilluns que Correos podria dificultar el vot a distància, Rull ha recomanat el vot presencial de cara a l'1 d'octubre per evitar possibles traves de l'Estat contra els mecanismes que habiliti la Generalitat.

Descartada la votació electrònica, el conseller ha assegurat que la Generalitat cercarà facilitar "el vot per correu més que per Correos", preveient que no podrà comptar amb la col·laboració de l'empresa estatal.