El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha afirmat en una entrevista a El Món a Rac1 que la inversió exposada ahir per Mariano Rajoy a Barcelona és de les pitjors des de l'any 2000. Segons el conseller, "l'any 2015 va ser el pitjor des del 2000, però ahir, respecte al 2015 no va ser molt millor". Rull avisa que “no ens poden tornar a enredar, ahir hi va haver una posada en escena”.

Segons Rull, "en termes absoluts, els 1.050 milions d'euros a l'any ens quedaran molt curts". El conseller afirma: "Som el 16% de la població de l'Estat, representem el 26% de les exportacions i rebem el 9% de la inversió en infraestructures. La xifra és molt baixa".

Entre d'altres, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que "el procés sobiranista té sentit des del punt de vista d'infraestructures". 

Rull ha criticat que l'Estat no vulgui fer un traspàs de competències en els trens de Rodalies, que són de Renfe, i per tant, competència de l'Estat. Segons ha destacat, la prova que la Generalitat en faria una millor gestió és l’exemple de Ferrocarrils Catalans de la Generalitat. Rull ha afirmat que aquests no pateixen tants problemes com els de Rodalies.

D’aquesta manera ha reclamat que tinguin més competències de les que tenen ara mateix: fixar els horaris, aplicar la política tarifària i el control general. Per la seva part, l’Estat gestiona les vies, les estacions, les catenàries i la infraestructura. “La Generalitat mai ha tingut els diners per pagar a Renfe, qui ho fa és el Ministeri de Foment”, ha destacat en al·lusió al fet que no es puguin queixar del servei. “Nosaltres, per la via ordinària no podem sancionar Adif”, ha afirmat.

Així i tot, Rull ha reconegut que la pressió que ha exercit la Generalitat per millorar el servei ha donat els seus fruits i “en l’àrea de Barcelona ja hi ha uns certs estàndards de puntualitat”.