El caos d'aquest matí a Rodalies és la gota que fa vessar el got. Divendres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en una reunió amb la ministra de Foment, Ana Pastor, ja va demanar "la transferència de la gestió de Rodalies" que actualment porta Adif.  Avui, justament el dia que Rull es reuneix amb Renfe, el conseller s'ha carregat de raons.

Serà aquesta tarda quan Rull presidirà l'òrgan mixt de coordinació Generalitat-Renfe, una trobada on, segons el conseller, s'han de prendre decisions "amb caràcter immediat" per revertir la situació actual de la xarxa de Rodalies.

Sense competències sobre les vies

Aquest matí el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha recordat al programa radiofònic El Món a Rac 1, que "la Generalitat no és competent sobre les vies, les catenàries, els trens i els centre de comandament". Font ha puntualitzat que només es poden responsabilitzar de les competències que tenen traspassades "horaris i tarifes", i ha criticat que aquest fet "demostra que la normalitat a Rodalies no existeix".

Rull vol solucions

El conseller Josep Rull va demanar divendres a la ministra Anna Pastor “la transferència de la gestió” de la xarxa de Rodalies per poder aconseguir un “canvi radical de funcionament” de la xarxa ferroviària. L'objectiu de la Generalitat és gestionar les infraestructures dels trens, a més de poder ser l’operador de la xarxa, i així, gestionar tant les vies com els trens. Segons el conseller, si ho aconsegueixen, podran estar “en condicions d’oferir un servei millor”.

 

El conseller va apuntar després de la reunió que els nivells de puntualitat de Rodalies no són “els més adequats”, ja que als serveis de mitja distància els horaris només es compleixen al 58%. “Un nivell gens acceptable”, segons va dir el mateix conseller.