"Dilluns ens hem de tornar a asseure". Aquesta és la resposta que ha donat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, al programa Preguntes Freqüents de TV3 quan se li ha preguntat per l'abstenció de la CUP a la investidura de Jordi Sànchez. Al mateix temps ha indicat que la d'avui ha estat "una sacsejada forta i un dia infeliç pel sobiranisme", però que ni el president Carles Puigdemont ni el conseller Toni Comín renunciaran al seu escó.

Les negociacions entre ERC, JuntsxCat i la CUP per posar en marxa la legislatura no acaben de donar els seus fruits, segons el conseller es deu al fet que s'estan fent en una situació de tensió i amenaça perquè "negociem pensant que alguns segueixen a la presó i que alguns hi podem tornar".

"No és normal que el Tribunal Constitucional accedeixi a les pressions del govern espanyol", ha denunciat Josep Rull mentre recordava que tant els Jordis com Junqueras i Forn estan en presó provisional: "Com poden suggerir que algú que està en presó provisional no pot ser candidat, això només es podria limitar amb una sentència ferma".

Rull ha indicat que ara fa falta posar en valor el referèndum de l'1 d'octubre i preservar els resultats de les eleccions del 21 de desembre, uns resultats que ha definit com "un miracle". Tot això forma part de l'estratègia per no "aplanar el camí a la Moncloa", és per això que ha assegurat que Toni Comín i Carles Puigdemont no renunciaran a l'acta de diputats: "ara no ens podem permetre el luxe de fracassar".

Tornant a les negociacions amb la resta de forces independentistes, el titular de Territori ha exposat que "no es pot malmetre la força extraordinària de les eleccions" i que per tant han de trobar un equilibri entre la legitimitat democràtica i aixecar el 155.

"A l'estat espanyol s'empresonen idees". Amb aquesta duresa s'ha expressat Rull mentre defensava l'exili d'una part del Govern: "A Brussel·les es pot opinar lliurement i plantejar el futur amb llibertat, sense risc d'anar a la presó". Finalment, ha deixat clar que vol seguir fent política per "fer un país independent" ja que no vol que els seus fills "visquin en un país on per defensar les teves idees pots anar a la presó".