L'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha advertit que "caldrà buscar una altra cosa" si la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat busca "anestesiar" l'independentisme. En una entrevista amb el diari basc Deia, ha assegurat que si el govern espanyol vol aplacar el sobiranisme "es notarà de seguida", per la qual cosa ha rebutjat "esperar dos anys especulant sobre el referèndum pactat".

Tot i això, ha expressat "confiança" cap als interlocutoris de la part catalana i ha garantit que "sempre que hi hagi una taula per dialogar, allà hi seran els independentistes". Rull creu que els acords que van sorgir de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat de principis de mes són part d'aquesta voluntat d'anestesiar i ha criticat que es plantegi l'ampliació de l'aeroport del Prat com un "rescat" de la "decadència propiciada pel procés". "És inacceptable i ofensiu. Des de Moncloa fins als tribunals, incloent-hi Zarzuela, l'Estat va fer de tot perquè empreses catalanes canviessin el seu domicili fiscal", ha recordat.

Crida a la unitat


És per això que ha fet una crida a la "unitat lleial i honesta" del sobiranisme, perquè "sense unitat no hi ha recorregut". "Vull pensar que ERC, JxCat, la CUP i la societat civil podran crear quelcom com aquell 1 d'octubre", ha dit en referència al referèndum del 2017, tot i que ha admès que "no serà fàcil" i que "s'ha de cohesionar estratègia, relat i acció".

"Aquell dia ho vam tenir molt a prop. Catalunya es va sentir nació com mai i el 3 d'octubre es va perdre la gran oportunitat per fer la declaració d'independència i mantenir-la en termes de negociació amb la negociació internacional", ha subratllat.

Límits anteriors a l'Estatut


Sobre la possibilitat d'una consulta pactada, apunta que "hi ha marge" per fer-lo, però que l'Estat "hi ha tancat la porta", així que "és molt complicat arribar a una taula de negociació amb tots aquests antecedents". També ha criticat que el PSOE plantegi "uns límits anteriors a l'Estatut del 2006".

Rull també creu que hi ha la possibilitat que l'Estat el torni a la presó. "De la cúpula del Poder Judicial espanyol m'ho espero tot. Està controlada per persones properes al PP i per algunes del PSOE que són com ells. Ja han deixat clar que la unitat d'Espanya està per sobre i a qualsevol preu. Per això no m'estranyaria que la Sala Tercera del Tribunal Suprem ens tornés a la presó", diu Rull al ser preguntat pels recursos contra els indults.

Pel que fa al Tribunal de Comptes, que reclama 5,4 milions a anteriors càrrecs del Govern, ha dit que és un òrgan de naturalesa "nepotista, sense cap control democràtic i amb l'objectiu d'escarmentar la gent". Tot i això, també ha recordat els cops que ha rebut l'Estat a Europa, des de Bèlgica, fins a Alemanya.

Imatge principal: Josep Rull a Lledoners / ACN.