El conseller Josep Rull ha lliurat aquest dilluns 10.500 cartes que ha rebut a la presó entre el novembre del 2017 i el de 2019, a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que es troba a Sant Cugat de Vallès (Vallès Occidental).

Rull, en un dels seus permisos penitenciaris, ha fet el lliurament de les 30 caixes en persona, acompanyat, entre d'altres, de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i els consellers de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Rull ha reconegut que aquesta quantitat extraordinària de cartes li dona forces per seguir endavant i ha subratllat que servirà perquè "les generacions futures sàpiguen quin era el batec d'un poble que aspira a la seva llibertat".

Es tracta d'una correspondència en què 8.964 unitats procedeixen de 707 municipis catalans; 857 de 51 països dels cinc continents i 182 de nens i adolescents. Per contra en 497 missives, rebudes entre novembre del 2017 i desembre de l'any 2018, no consten dades personals.

El lliurament de Rull és la tercera d'aquest tipus de documentació a l'Arxiu Nacional per a la denominada Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l'autodeterminació de Catalunya, després de les donacions que van fer els també els consellers Joaquim Forn i Carles Mundó.