El Govern presentarà un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional perquè un jutge obligui Adif a invertir i garantir el servei a Rodalies, després de respondre Adif al requeriment previ que no l'afecten els acords polítics sobre inversions als quals van arribar amb Foment.

El conseller de Territori, Josep Rull, ha dit avui que aquesta resposta és "inaudita", ja que suposa que els acords als quals es va comprometre l'exministra de Foment Ana Pastor sobre inversions a Rodalies és "irrellevant a efectes administratius", fet que suposa una "desautorització" d'Adif al Ministeri de Foment "sense matisos".

La Generalitat va presentar al juliol un requeriment previ a Adif pel mal estat de les infraestructures per on es presten els serveis de Rodalies de Catalunya, que era el pas previ a la interposició del recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional per "inactivitat de l'Administració".

Rull ha dit que la Generalitat presentarà el recurs contenciós administratiu durant el mes d'octubre i que estarà avalat pel màxim nombre d'ajuntaments possible perquè "volem aconseguir l'empara de la justícia perquè el servei funcioni".

Més de 1.597 incidències en 4 anys

El conseller ha explicat que entre 2012 i 2016 s'han registrat 1.597 incidències en les infraestructures de Rodalies i Regionals de Catalunya, amb 45.392 trens implicats i més de 5,5 milions de persones afectades, dades que considera "vergonyoses" i que "avalen la necessitat de fer coses".

Rull ha recordat que els acords amb el Ministeri de Foment suposaven una inversió de 4.000 milions en el període 2008-2015, dels quals només se n'ha executat un 10%. A més, el pla d'inversions pactat el 2013 amb Ana Pastor identificava les carències de la xarxa i planificava les actuacions més urgents que calia dur a terme per garantir la infraestructura i suposava una inversió de 306 milions, dels quals només s'ha executat un 4,1% del total en acabar la seva vigència el juliol passat.

Després de la resposta d'Adif, signada pel president de la companyia, Gonzalo Ferre, en què, segons el conseller, l'empresa diu que no hi ha cap acord subscrit per la llavors ministra Ana Pastor que els afecti, Rull creu que "Adif està fora de control" perquè es tracta de la "desautorització més rotunda que hàgim pogut veure", ja que diu que no estan obligats a fer les inversions pactades.

Per al conseller, aquesta situació és "molt greu" i els "ratifica" en la idea de presentar el contenciós administratiu perquè "ens neguen coses que semblaven ja completament consolidades". Ha insistit que la Generalitat vol el "traspàs definitiu" amb el control de les vies de Rodalies, les catenàries, les estacions i els trens, ja que "ens han traspassat un servei que és impossible de complir".

Des de la Generalitat s'ha fet arribar al ministre de Foment en funcions, Rafael Catalá, la resposta d'Adif, però aquest no els ha contestat.