La comparació que l'Alt representant de la UE per a la política exterior i de defensa, Josep Borrell, ha fet entre el president d'Ucraïna, Volodomir Zelenski, i el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigemont, ha provocat una contundent resposta del conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha reclamat la dimissió del polític lleidatà. Borrell ha ironitzat que "gràcies a Déu, Zelenski no és d'aquells líders que fuig amagant-se en un cotxe". Giró ha replicat que "qui sí va amagar" van ser els dos col·laboradors de Borrell a Hisenda que van cometre un delicte fiscal per valor de 270 milions o el mateix Borrell a qui el CNMV va obligar a pagar 30.000 euros per vendre accions d'Abengoa.

"Em sembla una frivolitat molt greu comparar una guerra tan trista i lamentable com estem patint amb uns fets tan pacífics i democràtics com es van viure el 2017 a Catalunya", ha retret el conseller durant una atenció als mitjans per valorar la decisió del Tribunal de Comptes d'acceptar el Fons Complementari de Riscos del Govern per cobrir les fiances que reclama a 34 exalts càrrecs de la Generalitat. Giró ha reclamat, després de ser preguntat sobre la comparació implícita que l'Alt representant ha fet entre el president Ucraïnés i Puigdemont, que Borrell s'hauria de retractar o "per dignitat" dimitir.

Ocultacions de Borrell

No ha quedat aquí, però, la valoració del conseller que ha advertit que qui sí van amagar van ser dos dels col·laboradors de Borrell que van cometre un delicte fiscal per valor de 470 milions d'euros, mentre ell era Secretari d'Estat d'Hisenda, la qual cosa el va obligar a dimitir anys més tard com a candidat del PSOE a les eleccions generals.

No només això, Giró ha recordat que el propi Borrell va ser multat amb 30.000 euros pel Consell Nacional del Mercat de Valors per haver venut accions d'Abengoa.

"Per tant, si us plau, siguem seriosos, el moment és molt trist, molt greu, molta gent està morint, no hauríem de fer frivolitat amb tot això", ha exigit.

Aquesta no és la primera polèmica en què es veu embolicat Borrell arran de les seves intervencions al voltant de la invasió russa a Ucraïna. La setmana passada, l'alt representant de la UE va haver d'esborrar una piulada en què ironitzava sobre els efectes de les sancions que la UE està impulsant contra Rússia.

Precisament, aquest matí la vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha aconsellat "revisar" el paper de Borrell, un cop hagi passat la crisi actual per la invasió russa d'Ucraïna. "La prioritat és resoldre el conflicte i la crisi, i quan això passi s'haurà de revisar el seu paper com a alt representant de la política exterior de la UE perquè li queda molt gran, i la feina que fa no està en cap cas a l'altura", ha afirmat.