El llum verd que el Tribunal de Comptes ha donat finalment al Fons Complementari de Riscos de la Generalitat per cobrir els avals als exalts càrrecs del Govern investigats per aquest organisme permetrà, segons el conseller d'Economia, Jaume Giró, garantir la "llibertat i tranquil·litat als servidors públics en el legítim exercici de les seves activitats". "Permet l'exercici politic sense por a Catalunya", ha reblat el conseller, que ha recordat que el seu departament sempre havia defensat que el Fons era "jurídicament i políticament impecable".

Giró, que no ha volgut entrar a valorar si aquesta decisió del Tribunal de Comptes pot fer canviar de parer els bancs que fins ara s'han negat a cobrir els avals, ha insistit que el Govern ha de perseverar i insistit en la defensa de la seva acció política amb tots els recursos que tingui al seu abast. "Estem en un moment en què no ens podem permetre no fer res ni en aquest àmbit ni en tants altres. Hem d’esgotar al màxim les possibilitats que permeti la llei i posar davant del mirall a aquells que volen amb recursos judicials posar a prova la legitimitat de l’activitat política a Catalunya", ha reclamat.

 

La sala de justícia del Tribunal de Comptes ha estimat avui el recurs que va presentar el Govern el mes de setembre i ha acceptat els avals de l'Institut Català de Finances​, a través del Fons Complementari de Riscos, per cobrir els 5,4 milions que el tribunal exigeix a 34 exalts càrrecs als quals responsabilitza d'utilitzar diners de l'acció exterior del govern del 2011 al 2017 per promoure el procés. La decisió s'ha adoptat amb dos vots a favor i un en contra. En un primer moment, la delegada instructora no va permetre aquest aval, la qual cosa va obligar els investigats a cobrir les fiances. ERC va aportar 2,1 milions per respondre pels membres republicans del govern la qual cosa, atès que es responia de manera solidària, va incloure el president a l'exili Carles Puigdemont. Els 3,2 milions restants, corresponents a l'executiu d'Artur Mas, es van cobrir amb els béns personals dels investigats.

Embargaments alliberats

Giró ha explicat que la decisió del Tribunal de Comptes allibera els embargaments dels béns personals que s'havien presentat com a avals, ja que ara seran l'Institut Català de Finances (ICF) el que respondrà pels alts càrrecs fins que hi hagi una sentència ferma en la darrera instància judicial. Un cop el Tribunal de Comptes s'hagi pronunciat, els afectats podran recórrer al Tribunal Suprem en cas d'una sentència negativa.

El conseller ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries ja va emetre un informe favorable al Fons de Garanties del Govern que es va aprovar per unanimitat; que el decret i la llei de creació del Fons es va aprovar al Parlament amb 110 vots a favor dels 135 de la Cambra; i que l'Advocacia de l'Estat no va presentar cap recurs en contra al Tribunal Constitucional.