"Li demanem que dimiteixi, per miserable i irresponsable" són les paraules amb què el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha carregat contra el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, després que Hisenda "vetés" la convocatòria de 500 noves places dels Mossos d'Esquadra i els retards per reunir la Junta de Seguretat. "Per vetar tot allò que té a veure amb Catalunya, només perquè a vostès no els agrada com voten els catalans", ha sentenciat Rufián entre crits de la bancada popular durant la sessió de control al govern espanyol d'aquest dimecres.

Les paraules no han caigut bé a la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, que ha intervingut al final del cara a cara per preguntar al republicà si volia retirar el terme "miserable" del diari de sessions. Aquesta és la publicació que recull tots els parlaments que es duen a terme al Congrés dels Diputats i que més tard poden ser consultats a l'arxiu web de la institució. Ras i curt, Rufián ha dit que no i Pastor ha decidit igualment que serien suprimides.

No anirà a la Junta de Seguretat

Zoido s'hi ha tornat dient que no respondria als "insults" del diputat d'ERC perquè ell sol es "desqualificava". En primer lloc, ha afirmat que Rufián barrejava naps i cols; en segon, ha dit que no es podien convocar 500 places —només 50— perquè Catalunya hauria superat la taxa de reposició fixada; en tercer, ha assegurat que estava en negociacions amb el conseller homòleg, Jordi Jané, al respecte, però que no podria assistir a la reunió de 3 de juliol, data en què està convocada la Junta per part del Govern català, perquè té una trobada amb tres ministres d'Interior d'altres països. Finalment, ha demanat posar-se d'acord per a la data i l'ordre del dia, disposat a convocar l'òrgan. 

El diputat català ha exhibit una profunda indignació en un moment en què l'amenaça gihadista ha col·locat l'alerta al nivell 4. "Ho veten per motius ideològics", ha assegurat pocs mesos abans de l'1 d'octubre —data del referèndum—. Aquí ha recordat que el Partit Popular al Parlament també havia presentat una proposició fa mesos on s'afegia a les peticions de la Generalitat. Per tot això, li ha exigit a Zoido que marxés i tornés a l'alcaldia de Sevilla. "Torni a dedicar carrers a verges, a casar Fran Rivera, a muntar festes per a la duquessa d'Alba, però no torni a jugar amb la seguretat dels ciutadans de Catalunya", ha sentenciat.