El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián arriba tard a la seva entrevista amb la revista Vanity Fair. I hi arriba tard perquè ha anat fins al punt de trobada amb la Renfe, que considera que "és una màquina de fer independentistes". Vestit en el seu estil habitual, reconeix que el seu partit col·labora amb una empresa per assessorar-los en qüestions d'imatge, que, de moment, "no saben què li diran", però sí que ha subratllat que ni ell ni Tardà volen "perdre espontaneïtat".

Rufián assegura que s'ha adaptat bé a Madrid. "El Congrés dels Diputats és un teatre: t'apunyalen al faristol i després et conviden a un cafè", explica, per acabar dient que si està bé a l'hemicicle parlamentari és precisament perquè "se'm dóna bé l'espectacle" i "és un bon focus mediàtic".

Els periodistes també li posen el dit a la llaga. "Entenc que els periodistes es fiquin amb mi, va en el sou, i si alguna cosa em molesta, penso que segur que la gent que té un treball precari pateix coses pitjors en la seva feina", ironitza, per acabar dient que "prefereixo semblar brut i que m'entenguin, a passar desapercebut".

El republicà aprofita l'ocasió per carregar contra la dreta espanyola, que no parla de República, i ni tan sols es planteja acabar amb la Monarquia, i la compara amb la catalana subratllant que l'espanyola "és la del Valle de los Caídos". Al Congrés li agradaria veure la diputada de la CUP Anna Gabriel, "encara que alguns diguin que [si es presentessin a Madrid] podria perjudicar ERC".

No ser Jordi Pujol

Rufián s'ha lamentat que atribueixin a ERC fets relacionats amb Jordi Pujol, que "va arribar a ser l'espanyol de l'any" i, de fet, considera que l'expresident "és un producte d'Espanya més que de Catalunya". Ho diu per justificar la unió del PDeCaT amb ERC, "va ser necessari".

El president de la Generalitat també li cau bé. "Té sentit de l'espectacle", com ell, i això li sorprèn "perquè el seu partit és molt moderat". "M'agraden els seus 'zascas'", ha assegurat.

El diputat d'ERC també ha parlat de Podemos posant damunt la taula que "no és enemic, és adversari electoral" i ha carregat contra Podem i els comuns perquè, assegura, "un noi de Pozuelo de Alarcón com Íñigo Errejón sap millor què passa a Catalunya que, per exemple, Xavier Domènech, que és d'aquí".

I, si després de tot, guanya el 'no' al referèndum... "no passa absolutament res", ha volgut deixar clar Rufián que, ha recordat, "l'important és aconseguir-ho i defensar el dret a decidir".