El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat les reaccions d'alguns líders polítics i diputats lamentant que el Tribunal Suprem hagi avalat exhumar el dictador Francisco Franco i enviar les seves despulles a El Prado

Rufián ha titllat les reaccions d'exagerades i ha demanat que aquesta decisió marqui un precedent per treure'l també "del Congrés i de la Junta d'Andalusia".  

El diputat republicà ha argumentat en una atenció als mitjans aquest dimarts al Congrés que el franquisme no són només unes restes mortals i ha dit que cal treure el franquisme de "segons quins partits, posicionaments o institucions de l'Estat", que el porten "intrínsec".

També ha dit que cal treure d'una vegada per totes de les cunetes les víctimes de la Guerra Civil. Sobre la reinhumació de Franco al panteó de titularitat pública al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, Rufián ha opinat que no se l'hauria d'enterrar en un espai públic i que és la família qui s'hauria de fer càrrec de les despeses de la reinhumació.

Rufián també ha valorat les detencions d'aquest dilluns de membres dels CDR i ha denunciat que "segons qui de l'Estat", algunes institucions i partits polítics pretenen "vincular l'independentisme amb la violència" que és un "moviment inequívocament pacífic". El republicà ha dit que el relat que s'ha instaurat és "terriblement irresponsable" i ha demanat "prudència i moderació".

A banda, ha insistit a demanar explicacions al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i ha recordat la petició de compareixença al Congrés registrada per ERC i JxCat.