Una barreja d'eufòria i indignació inunda Catalunya. El president Carles Puigdemont ha sortit de la presó, sí, però això no fa oblidar a la societat civil que ahir va ser detingut a l'Alguer. Per aquest motiu, milers de manifestants s'han concentrat davant els ajuntaments de diferents municipis arreu de Catalunya per protestar contra la repressió de l'Estat espanyol cap a l'independentisme. 

Protesta a Barcelona

Una de les protestes més multitudinàries s'ha produït a la capital catalana. En la tarda d'aquest divendres, un centenar de persones han iniciat una marxa convocada pels CDR als Jardinets de Gràcia, ha obligat a tallar la Diagonal i ha avançat per Pau Claris en direcció a Plaça Sant Jaume per unir-se a la concentració convocada davant l'Ajuntament per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que té el suport d’Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República

 

manifestación CDR Jardinets de Gracia contra detencion puigdemontManifestació dels CDR que ha començat als Jardinets de Gràcia contra la detenció de Puigdemont / ACN

 

Durant la manifestació, que ha transcendit sense incident, s'han llençat proclames a favor de la independència i de suport a l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. Al llarg del recorregut algunes desenes de persones més s'han afegit també a la protesta fins a arribar a Plaça Sant Jaume.

 

CDR detenció de Puigdemont Via Laietana manifestación / ACNManifestació dels CDR contra la detenció de Puigdemont baixa per Via Laietana  / ACN

 

"Un punt d'inflexió"

Poc després, s'ha sumat a les més de 2.000 persones. Allà, s'han sentit diversos crits demanant la llibertat total del president Puigdemont i alguns contra la taula de diàleg. 

Un dels assistents ha estat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, qui ha exigit al govern espanyol que "aturin la repressió i retornin els exiliats" si volen realment una negociació amb Catalunya. "Si no, no pot haver-hi negociació", ha sentenciat.

És més, uns minuts abans, en unes declaracions a TV3, Cuixart ha parlat de la "detenció il·legal" del president com "un punt d'inflexió". "Esperem que, pels polítics catalans, això també serveixi perquè hi hagi encara més unitat d'acció", ha sentenciat. 

 

 

Intervenció de Jordi Cuixart a la manifestació de la plaça Sant Jaume / Òmnium

 

Manifestación Puigdemont plaça San Jaume EFEDiverses persones sostenen retrats del president Carles Puigdemont / EFE

 

Tarragona

Un escenari molt similar al que s'ha pogut veure a Tarragona, on s'han concentrat més de 400 persones. En l'últim dia de les festes de Santa Tecla, la plaça de la Font ha estat el punt de trobada de centenars de persones que han reclamat "la fi de la persecució política" de l'independentisme.

La presidenta d'Òmnium Cultural al Tarragonès, Rosa Maria Codines, ha assenyalat "que el poble està enfadat" i ha apuntat que les mobilitzacions continuaran a curt termini. Diversos polítics tarragonins també han fet acte de presència en la manifestació pacífica on s'han repetit consignes independentistes i en suport a Puigdemont. 

 

Manifestación Tarragona Puigdemont / ACN

Concentració de Tarragona en suport al presidente, Carles Puigdemont / ACN

Manifestación Tarragona Puigdemont / ACN

Una dona a Tarragona que sosté una bandera estelada i una de la UE durant la concentració en suport a Puigdemont / ACN

Manresa

Ens desplacem fins a Manresa, on prop de mig miler de persones s'han concentrat aquest divendres al vespre a la plaça Major convocats també per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i amb el suport de les entitats sobiranistes, s'han pogut sentir clams com "Puigdemont, el nostre president" i a la "independència".

A la protesta s'hi ha pogut veure membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit. Durant la concentració, en què s'han llegit tres manifestos de denúncia dels fets succeïts, també s'ha fet una crida la ciutadania a manifestar-se diumenge a Barcelona. Ha acabat amb els assistents cantant el Cant dels segadors.

 

Manresa plaça manifestación puigdemont /ACNPlaça Major de Manresa amb l'Ajuntament al fons / ACN

 

Girona

En el cas de Girona, són un miler les persones les que s'han acumulat. Els congregats han cridat consignes de "Puigdemont, el nostre president" i el portaveu de Girona Vota, Sergi Font, ha assegurat que la ciutat l'espera "amb els braços oberts": "President, esperem veure't ben aviat a casa".

Font també ha assegurat que la ciutat ha tornat a respondre massivament a la convocatòria –que s'ha fet a tots els ajuntaments- i que això demostra que "la independència no està perduda i que el camí i la lluita continuen". "Volen que tinguem pot, però els demostrem que no en tenim i que exigim la fi de la repressió d'aquesta suposada justícia espanyola", ha afegit Font.

 

Girona Plaça del vi manifestación puigdemont / ACNPlaça del Vi aquest divendres 24 de setembre de 2021 plena de gent durant l'acte de suport a Puigdemont / ACN

 

Catalunya Central

La protesta s'ha repetit en molts municipis de la Catalunya Central. A capitals com Igualada i Vic també si han concentrat centenars de persones.

 

Manifestación vic puigdemont / acn

La Plaça Major de Vic acull la manifestació contra la repressió / ACN

Ayuntamiento Igualada manifestación Puigdemont / ACN

Manifestants davant de l'Ajuntament a Igualada / ACN

 

I és que són moltes les convocatories que han estat tot un èxit, com la de Vilanova i la Geltrú o Mataró. 

 

Imatges de la manifestació a Vilanova i la Geltrú / Cedida 

@JuntsperMataro concentracio free puigdemont president preso llibertatConcentració a Mataró contra la repressió / Twitter: @JuntsperMataro 

 

 

Imatge principal: Manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona per la detenció de Carles Puigdemont / EFE