El posicionament contrari al referèndum de l'1 d'octubre d'Unidos Podemos ha provocat nombroses crítiques entre les files sobiranistes, que es mostren sorpresos per la reacció d'aquest espai polític davant la proposta del Govern català. Els últims en criticar-ho han estat els diputats d'ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián, que han mantingut una picabaralla per Twitter amb el líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón. 

El primer a iniciar la picabaralla ha estat Tardà, que ha donat les "gràcies", de forma irònica, a Garzón per la seva "solidaritat". Garzón ha contestat al seu company d'hemicicle, i assegurant que "per solidaritat crec millor una República federal i el dret d'autodeterminació expressat amb garanties". 

La cosa, però, no ha acabat aquí. Garzón ha replicat comparant els Borbons i Bàrcenas amb els Pujol. "És legítim voler deixar-nos aquí amb Borbones i Bárcenas i anar de mà dels Pujols. Com ho és creure que això no resol cap problema", ha assegurat.

Aquest comentari és el que ha indignat Rufián, que ha decidit posar cullerada a l'assumpte. El diputat d'ERC ha assegurat que li fa "pena" la seva comparació.