El vot en contra de la reforma laboral dels socis parlamentaris encara li cou a Pedro Sánchez. Avui el president del govern espanyol ho ha fet explícit durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, que li ha retret a Gabriel Rufián la seva dura intervenció: "A mi ningú em dona carnets d'esquerres, i menys vostès", li ha etzibat. El portaveu d'ERC a Madrid li ha tornat reclamar que posi polítiques d'esquerres damunt la taula i que no tingui la temptació de deixar passar la taula de diàleg amb la Generalitat: "Només així potser evitarà fer les maletes de La Moncloa". Des del govern espanyol continuen reiterant l'aposta pel diàleg bilateral però sense posar nova data.

En la seva pregunta al president espanyol, Gabriel Rufián ha constatat les "dues temptacions" que té Sánchez per al que queda la legislatura. La primera, que "el llop (Vox) es mengi el PP". I en aquest sentit ha qüestionat l'estratègia: "Per a què? Per a tenir 70 o 80 diputats de Vox? Per tenir Ayuso allà davant? Per què serveix això? Ha d'entendre que el llop també els mossegarà a vostès". La segona temptació, que "deixi passar l'oportunitat de la taula de diàleg", pensant que només desgasta l'independentisme. "Qui cregui que si la taula no funciona només desgasta l'independentisme s'equivoca. El fracàs de la taula de diàleg també és el fracàs de l'esquerra espanyola", ha avisat el portaveu republicà. Per tot això, li ha fet dues exigències: que "posi polítiques d'esquerres damunt la taula", i no una reforma laboral aplaudida per Ana Botín, i que "enfronti el conflicte polític amb Catalunya".

 

En la seva rèplica, Pedro Sánchez ha jugat al contraatac. El president del govern espanyol ha criticat que "l'esquerra sobiranista tracta de donar lliçons a l'esquerra espanyola", i li ha etzibat: "En pocs dies compliré 50 anys. A mi ningú em dona carnets d'esquerres, i menys vostès". En aquest sentit, li ha retret la intervenció durant el debat de la reforma laboral: "Dir que és la reforma que hauria aprovat amb Rivera és un insult als sindicats, que la van firmar. Vostè potser es considera més d'esquerres que UGT o CCOO. No és el meu cas". Pel que fa al conflicte català, el dirigent socialista s'ha limitat a dir que té la "mà estesa" per a la taula de diàleg i la comissió bilateral, que es reunirà aquest divendres a Barcelona.

pedro sanchez pablo casado  congres - EFE

Castella i Lleó, present

El PP es troba atrapat per Vox a Castella i Lleó. I, com ja va fer aquest dimarts al Senat, Pedro Sánchez ha fet un oferiment enverinat a Pablo Casado: l'abstenció del PSOE a la investidura d'Alfonso Fernández Mañueco a canvi de trencar tots els pactes amb la formació de Santiago Abascal. El president del espanyol ha ofert aquesta ajuda: "Però ha de fer el següent. Ha de demanar ajuda. Ha d'explicar per què la ultradreta no pot entrar en governs. I ha de dir-nos si és per a sempre i en tots els territoris". El dirigent socialista l'ha desafiat: "Li ha arribat l'hora de la veritat: decidir si obre les portes al govern del PP amb la ultradreta o no". Casado, però, ha esquivat aquesta qüestió en el seu duel parlamentari i s'ha dedicat a acusar a Sánchez d'utilitzar les institucions per "negociar amb els presos d'ETA".

Avui també era el torn de Santiago Abascal, que ha fet un còctel amb tòpics de l'extrema dreta: "Tinc la sensació que el seu govern ha perdut el contacte amb el carrer. Si hi fos, sabria que no preocupen els passos de vianants de coloraines o les matemàtiques amb perspectiva de gènere". Sánchez li ha recordat com un jove ha estat detingut per assassinar una nena a Jaén i li ha demanat "no frivolitzar".