Ara per ara, Pedro Sánchez només té previstes esbroncades amb la dreta i l’extrema dreta. Així s’ha demostrat en la primera sessió de control al Congrés del nou govern de coalició. En contraposició amb la crispació que ha evidenciat novament amb Pablo Casado i Santiago Abascal, l’intercanvi dialèctic amb Gabriel Rufián ha estat molt més tranquil. El portaveu republicà li ha exigit que “l’esquerra faci d’esquerra” i també que freni el feixisme “de corbata, toga i uniforme”. El president espanyol li ha estès la mà per treballar plegats en aquesta legislatura en àmbits com la memòria democràtica. Ha posat sobre la taula el reconeixement de la figura del president Lluís Companys i l'anul·lació del seu judici. Però Veneçuela ha estat la protagonista del debat.

La pregunta de Rufián a Sánchez era sobre les actuacions previstes per frenar “l’auge del feixisme”, on han trobat certa complicitat. El cap de files d’ERC a Madrid li ha recordat que hi ha un “feixisme que assassina”, com els assassins que van matar Guillem Agulló; un feixisme més "faceciós”, el representat al Congrés dels Diputats, i un “feixisme de corbata, toga i uniforme”, que és “el més perillós de tots”. Tot seguit, li ha reclamat que “l’esquerra faci d’esquerra”, que considera que és “el millor antídot contra aquesta gent”.

En el pla concret, Rufián ha demanat al govern espanyol que porti una llei de memòria històrica que “dignifiqui la memòria de les 120.000 persones encara en cunetes”, que anul·li les sentències dels tribunals franquistes i que “elimini el mausoleu feixista” del Valle de los Caidos. Li ha dit que comenci per dues mesures: retirar les medalles al torturador franquista Billy el Niño i “dignificar la memòria de l’únic president elegit democràticament assassinat pel feixisme”.

Davant la pregunta, Pedro Sánchez s’ha compromès a convertir la memòria democràtica en una “política d’Estat”, on abocarà recursos per exhumar les restes de persones enterrades en fosses comunes. També ha promès “corregir les llacunes” de la llei de memòria històrica” i fer modificacions per “acabar amb reconeixements a persones vinculades al franquisme”, en referència a Billy el Niño. Finalment, ha reiterat la voluntat de “reconeixement de la figura” de Companys i desautoritzar el seu judici. Ha sostingut que les seves respectives “famílies polítiques” podran treballar conjuntament en aquest àmbit.

“Enllitat amb comunistes, separatistes i proetarres”

En un altre to s’ha mogut l’intercanvi amb el cap de l’oposició, Pablo Casado, que li preguntava si “respectarà l’Estat de dret”. En aquest sentit, el líder estatal del PP li ha recordat el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general, les seves crítiques a les resolucions de la JEC sobre Junqueras i Torra o la reforma del Codi Penal “a l’ordre d’un pes per sedició", barrejant tot això amb Veneçuela. L’ha acusat de “sobrepassar límits” amb una mesa de diàleg que “subverteix la sobirania nacional i la sobirania d’aquesta cambra”.

Sánchez no s’ha mogut dels termes, i li ha reclamat que abandoni “l’estratègia de la crispació” i aposti per la “moderació” que van escollir els seus votants. Hi ha contraposat "la via del diàleg i l'acord" per resoldre els conflictes territorials. “Sigui valent i no es deixi arrossegar pels qui el volen portar cap a una deriva extremista”, li ha reclamat el president espanyol, que ha defensat que pot fer una “oposició útil”. Si és així, li ha garantit, tindrà la seva mà “estesa” per a grans pactes d’Estat.

El líder de l’extrema dreta de Vox, Santiago Abascal, ha aprofitat la primera sessió de control al govern per demanar la dimissió del president espanyol o qui sigui responsable de la reunió del ministre José Luis Ábalos amb la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez. Ha acusat Sánchez d’estar “enllitat amb comunistes, separatistes i proetarres”. 

La primera sessió de control ha estat centrada, justament, en Veneçuela. Fins a cinc preguntes giraven al voltant de la reunió d'Ábalos. En diverses ocasions s'han sentit crits de "dimissió" de la bancada de la dreta.