El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha advertit aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no pot "amagar" el conflicte de l'Estat amb Catalunya "sota l'estora" dient que "hi ha problemes polítics molt més greus". "Sempre hi ha una excusa, però els problemes no es poden amagar, i hi ha un conflicte latent i cal tractar-lo i resoldre'l". Sobre la taula de diàleg, ha admès que "fa setmanes" que les parts estan "parlant" sobre la data de la pròxima reunió, però "el que importa és el contingut, i no la foto".

Rufián ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Congrés durant la sessió de compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar el paquet de mesures per pal·liar els efectes econòmics de la guerra d'Ucraïna.

 

El portaveu d'ERC ha expressat la seva preocupació per la inflació del 9,8% registrada fins al març, perquè "la gent ho passa malament" i els governs i polítics d'esquerres tenen la responsabilitat de resoldre-ho, perquè "si no la indignació mal articulada se la queda la ultradreta". "Cal omplir la nevera de la gent, si no anem malament", ha dit.

Sobre el discurs de Sánchez, ha afirmat que l'ha vist amb "el GPS" posat. "Sembla la 'siri' del mòbil, posa el pilot automàtic i sembla molt asèptic sobretot amb el tema del Sàhara i dels preus". "La gent demana una mica més d'ànima", ha dit.

"Traïció" al pobre sahrauí

Durant la seva intervenció al ple, Rufián ha retret aquest dimecres al president espanyol, Pedro Sánchez, la "traïció" i l'"abandonament" del poble sahrauí després del canvi de posició filtrat pel rei del Marroc, Mohamed VI. En aquest marc ha preguntat a Sánchez "per què defensa el dret del poble ucraïnès a existir, però no el del poble sahrauí, i per què s'envien tancs a un tirà com a Putin i, en canvi, s'envien cartes a un altre tirà com a Mohamed VI que porta 40 anys espoliant el Sàhara". També perquè Sánchez parla "d'un acord entre dues parts" sobre el pla d'autonomia plantejat per Marroc "quan el Front Polisario no hi està d'acord".

Rufián també ha qüestionat algunes de les mesures adoptades per l'executiu espanyol en resposta a la crisi. En concret li ha preguntat per què limita les actuacions fins al 30 de juny, i perquè no augmenta un 15% la resta de prestacions essencials, com per exemple les pensions no contributives. A més, ha emplaçat Sánchez a "plantar cara" a la dreta. "No es frena la dreta fent de dreta", perquè "el fet que la dreta i la ultradreta vulguin capitalitzar l'enuig no obsta perquè hi hagi enuig al carrer".

En aquest sentit, ha advertit: "Cada renúncia democràtica que fem té un cost. La dreta i la ultradreta ha declarat la guerra a la democràcia perquè als seus fills sempre els deixen diners i privilegis, i els pobres només podem deixar als nostres fills drets i lleis democràtiques, defensem-les".