Tres setmanes després de la reunió entre el PSOE i ERC, el republicà Gabriel Rufián ha revelat que el líder socialista, Pedro Sánchez, els va oferir un nou Estatut. Segons ha explicat el número dos d'ERC al Congrés dels Diputats, Sánchez els va dir al final d'aquella trobada, després d'un "llarg i poc democràtic silenci", que el PSOE "podria plantejar-se un nou Estatut" per a Catalunya. Tot plegat, mentre els republicans li explicaven que Catalunya ja ha triat i que el procés continua endavant. Per Rufián, aquesta proposta demostra que el socialista té "miopia social i política". 

És més, apel·lant a l'imaginari col·lectiu, Rufián ha assegurat que la proposta li recorda a un capítol dels Simpsons. "Ens volia vendre el monorail, i nosaltres li vam dir que no ho necessiten ni en Springfield ni Catalunya", ha afegit, en referència a un episodi de la sèrie on un xerraire intenta estafar tot el poble.

"No és que tinguem mania als Estatuts, ni al PSOE, sinó que tenim memòria. I recordem el ribot d'Alfonso Guerra", ha afegit, en alusió a unes declaracions que va fer el socialista al 2006 quan va dir que el Congrés s'havia "raspallat" l'Estatut català "com un fuster". En aquest sentit, Rufián avisa que "mai més es raspallaran la voluntat del poble català". 

Gran coalició

De cara al futur, el republicà Gabriel Rufián s'ha mostrat convençut que PP-PSOE-C's arribaran a un acord per formar una gran coalició al govern espanyol. "Faran el que calgui, però no sé amb quina fórmula", ha explicat. De fet, Rufián considera que potser "s'està matant massa aviat Mariano Rajoy, i encara mana i pot manar més anys".