La intervenció de Gabriel Rufián a la moció de censura ha començat amb una felicitació: almenys les mocions de Vox ja no són “com abans, amb tricornis i pistoles”. Aquí han acabat les felicitacions i han vingut els avisos, especialment al govern espanyol de Pedro Sánchez: si el “feixisme” avança sense aturador és perquè des de La Moncloa li donen via lliure, especialment des d’un PSOE que no és valent. “Aquest feixisme no necessita de la seva hipocresia, necessita de la seva valentia”, ha afirmat. “Facin-ho i els tindrem a quilòmetres de la Moncloa i no a dos pams”.

En la seva intervenció davant del ple, el portaveu d’ERC s’ha dirigit a la bancada del PSOE. “Quina diferència hi ha entre Felipe González i Santiago Abascal?”, els ha preguntat. “I entre Corcuera i Ortega Smith? Corcuera els vota a vostès o a ells?”, ha continuat. El dirigent republicà els ha retret que “callin” davant les manifestacions d’exdirigents socialistes, dediquin un “funeral d’Estat a Franco perquè no s’enfadin” o “planifiquin la fugida” del rei emèrit. “De les seves pors i complexos viu l’extrema dreta des de fa 40 anys”, ha conclòs.

Rufián ha qualificat Vox com una “enorme maquinària política, mediàtica, policial i judicial terriblement amoral” creada pels “ressentiments i odis”. Ha dit que és “el partit del quart cubata”, una barreja de “falangisme, franquisme, terraplanisme, trumpisme i cunyadisme”. No obstant això, ha avisat que, interpel·lant la classe obrera, algun dia poden arribar a ser “creïbles”, inoculant la idea que “tots són iguals”. “Sota aquestes tres paraules pringa tota l’esquerra. La dreta vota una cabra”, ha advertit.

S’ha dirigit als votants de barris obrers com Carabanchel o Bellvitge, recordant-los que Vox ha votat en contra la pujada del salari mínim o les pensions, de les ajudes dels ERTO, de salvar els llocs de treball d’Alcoa. “A tu, estudiant, pensionista, dona, home, migrant, autònom, andalús, madrileny o català, siguis qui siguis i estiguis on estiguis, Vox no són dels teus”, ha assegurat.

Batet retira referències a l'emèrit

També ha intervingut la diputada Montse Bassa, que ha denunciat la repressió i ha denunciat la fugida del rei emèrit. Aquest ha estat el moment més polèmic de l'intercanvi. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, li ha retirat de l'acta adjectius com "corrupte" o "criminal" per a referir-se a Joan Carles I pels seus tripijocs a l'Aràbia Saudita.

La resposta d’Abascal als republicans ha estat breu i sense gaire suc. Li ha recordat que va dir que marxaria del Congrés en 18 mesos i també que “la República no existeix ni existirà”.