El ministre de Política Territorial i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha ofert aquest dimecres la voluntat de diàleg i cooperació del seu executiu per resoldre el conflicte a Catalunya, i ha rebatut les crítiques del portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, que li ha retret la seva decisió de no visitar els presos polítics. Iceta ha afirmat que si no anar a visitar els presos va ser un "greu error polític", "saltar-se la llei probablement és el pitjor error polític que un pot cometre". Iceta ha insistit en el tarannà d'entesa que vol donar al seu ministeri, i ha recordat irònicament que si hagués d'elegir el seu propi lema seria "nascut per pactar".

Iceta ha fet aquestes manifestacions en resposta a una interpel·lació de Rufián, que li ha retret la seva participació en manifestacions de Societat Civil Catalana durant els mesos àlgids del procés. El portaveu d'ERC ha afirmat que Iceta va demostrar tenir "poca cintura política" respecte al conflicte a Catalunya, i ha recordat que fa dos anys va dir que "mai aniria a veure a la presó a Oriol Junqueras" perquè els independentistes havien comès "greus errors polítics". "De veritat creu que posar urnes perquè un poble voti és un error polític?", ha preguntat Rufián.

En aquest sentit, Rufián ha recordat que "a molts votants i militants del PSC els fa mal i fins i tot els bull la sang veient a la presó" els líders independentistes. "Sé que és bastant probable que a vostè també", però "això no el fa millor que Ortega Smith, Albiol o Borrell, perquè ells diuen el que pensen, però vostè sí que calla el que pensa o diu quan no el senten, i esperem que algun dia deixi de callar".

A la seva resposta, Iceta ha recordat que ell té una posició clara. "Entre els que reparteixen carnets de constitucionalista i els que en reparteixen de catalanista, jo sóc el que sóc, vinc d'on vinc, he fet el que he fet i defenso el que defenso". Respecte als pesos, ha afirmat que si no haver visitat els presos va ser un error més ho va ser l'actuació dels líders independentistes. "Per descomptat no he visitat els presos independentistes... greu error polític... si miri, saltar-se la llei probablement és el pitjor error polític que un pot cometre", ha tancat.