Indignació dels republicans per la visita del rei Felip VI a Barcelona d'aquest dilluns, el que consideren com un autèntic "acte electoral". Així ho ha expressat el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha defensat que l"únic dubte" és si el monarca és de "PP, Cs o Vox, o dels tres al mateix temps" i l'ha instat a presentar-se a les eleccions. "Si vol fer un acte de campanya, encantats, però que es presenti a les eleccions", ha afirmat en aquest sentit. 

De fet, una àmplia representació del partit, encapçalada pels números dos i tres de la candidatura, Carolina Telechea i Joan Josep Nuet, seran presents a la manifestació d'aquesta tarda contra l'acte del Rei, que tindrà lloc a les quatre de la tarda al Palau de Congressos. Sobre aquestes protestes, Rufián ha assegurat que entén la "indignació" que hi ha amb la figura del monarca, però ha demanat que les manifestacions siguin "cíviques i pacífiques".

Rufián ha fet aquestes declaracions des de la presó Model de Barcelona, en un acte de campanya destinat a presentar una de les seves principals propostes electorals: una llei d'amnistia. Una proposta que han situat com un "punt de partida" per la solució al conflicte polític de Catalunya i que creuen que interpel·la al "80% de la ciutadania". 

Carles Mundó Gabriel Rufián - ACN

L'encarregat d'anunciar la proposta ha estat l'exconseller de Justícia Carles Mundó, que ha apostat per crear un front polític i social ampli al voltant d'aquesta idea, pel que ha evitat concretar com hauria de vehicular-se i ha demanat buscar "la fórmula" que generi "major consens". "És una proposta que fa ERC per contribuir al debat de les solucions, no és una proposta que vulguem que sigui identificada amb el nostre partit", ha defensat Mundó, que ha considerat que al debat hi ha d'haver també "sindicats, patronals i universitats".

A més, l'exconseller ha volgut apel·lar al PSC, que ja s'ha expressat contrari a l'amnistia, i ha assegurat que la proposta ha de posar tothom "davant el mirall" i fer que demostri si volen o no "solucions". 

Per altra banda, també Gabriel Rufián ha parlat de l'amnistia i ho ha fet per contestar els comuns, que fins ara han optat més per una reforma del Codi Penal o per l'indult. En aquest sentit, Rufián ha considerat "molt respectable" demanar l'indult pels presos, però ha avisat que això "obre una porta molt perillosa" perquè reconeix que "els sentenciats han comès un delicte". "Posar les urnes mai pot ser un delicte", ha afirmat, alertant que fer-ho "és una esmena a la totalitat a la democràcia".