En el cicle de debat d’Òmnium L’Hospitalet “Quina República” el portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, i la diputada de la CUP Eulàlia Reguant han posat de manifest les seves discrepàncies sobre el paper dels comuns de cara a la celebració del referèndum.

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Xavier Domènech, ha estat el gran absent durant el debat. Inicialment figurava com un dels ponents però finalment no ha pogut assistir a la conferència, ja que ha tingut un “problema d’última hora”. Tot i la seva falta, la posició dels comuns de cara al procés ha estat un dels temes més debatuts, també amb els assistents.

Rufián ha estat dur amb els comuns i ha dit que no espera “absolutament res de la cúpula” de la formació i que, per això, les forces independentistes han “d’intentar interpel·lar els votants progressistes” d’aquest espai.

Reguant, més optimista, ha considerat a la formació dels comuns com “un actor indispensable” que, tot i que potser no es pronunciï ni a favor ni en contra de la independència, “quan arribi el moment”, estaran a favor del referèndum.  

Reguant carrega contra Mas

“Hi ha certes persones que ens fan un flac favor al que estem fent”, ha explicat la diputada Reguant en referència a les xerrades que ha estat fent l’expresident Artur Mas tant a Harvard, i Oxford com a Madrid.

Reguant ha considerat imprescindible, per tal que la gent d’arreu pugui entendre el procés, que l’ambaixador que doni a entendre què està passant a Catalunya “s’ho cregui”. “No es pot anar a Madrid a parlar de la tercera via, ja que ens hi va la credibilitat i el suport”, ha considerat.

Materialització del referèndum

Una de les preguntes més recurrents dels assistents ha estat sobre la materialització del referèndum. Reguant ha assegurat que s’està treballant en aquest sentit però que, en tot cas, és una matèria de la qual se n’està encarregant el Govern. Tot i això, la diputada de la CUP ha garantit que es disposarà d’espais públics on anar a votar.

“El que no està solucionat és què passarà si els Mossos reben l’ordre de treure les urnes”, ha admès la diputada. “Les persones les protegiran!”, ha respost una persona des del públic. Sobre la proclamació del nou país, Reguant ha assegurat que hi haurà una “etapa de transitorietat” d’uns sis mesos entre que es declari la República i Catalunya disposi d’una Constitució pròpia.

Rufian Sergi Alcazar

“Aquí i ara”

“L’oportunitat és aquí i és ara, perquè tenim les majories socials, polítiques i parlamentàries per proclamar la República catalana”, ha afirmat contundentment Gabriel Rufián.

Els dos ponents han coincidit a l’hora de reivindicar una República catalana com a element indispensable per “tombar el règim”, en paraules de Reguant. Davant de possibles interpel·lacions, la diputada ha justificat el suport del seu grup als pressupostos de la Generalitat com la resposta a un "xantatge" de Junts pel Sí. “La millor opció perquè a l’Estat canviïn les coses és que a Catalunya hi hagi un referèndum, i ha quedat demostrat que si aquest no es fa, no serà per nosaltres”, ha explicat la diputada anticapitalista.

Reguant també ha reiterat la necessitat d’un procés constituent a l’hora de construir una “República dels drets justa, equitativa i redistributiva” ja que “si no canviem les pràctiques, de poc ens servirà la República”. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Rufián, que ha defensat la necessitat de construir un nou país “decent, amb democràcia econòmica, institucions al servei de la gent, escoles i hospitals públics, per les precàries i les assassinades a casa seva”.