A mesura que el govern espanyol desplega la seva estratègia per "recuperar les institucions catalanes", com ara prometre una pluja de milions per a la creació d'infraestructures ferroviàries –que no queden reflectits de la mateixa manera en els pressupostos generals de l'Estat del 2017– els partits independentistes exerceixen de contestataris a Madrid. El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha estat especialment crític amb el cap de l'executiu central, Mariano Rajoy, denunciant un seguit de qüestions que es "curarien" a partir de conèixer la situació a Catalunya i comparant-la amb la que Moncloa ofereix.

"Creure que l'ocupació va bé, es cura a la cua de l'atur. Creure que es farà el corredor mediterrani, es cura llegint. Creure que vostè i la seva marca blanca satisfan les demandes dels catalans, es cura deixant de ser partits residuals a Catalunya. Creure que el Tribunal Constitucional està despolititzat, es cura deixant d'enviar militants a la seva presidència. Creure que les infraestructures van bé, es cura agafant un Rodalies a Catalunya, o un AVE, qualsevol dia, a qualsevol hora. El convido, potser es fa independentista. Un 80% de catalans demanen el dret a decidir. Ens veiem a les urnes", ha tancat.

La pregunta del republicà era de quina manera pretenia Rajoy "satisfer les demandes dels catalans, ara que no mendica firmes contra les lleis catalanes", en al·lusió a l'Estatut de Catalunya.

El gallec havia respost amb les mesures del seu govern al llarg dels darrers 5 anys i per al 2017. "Creació d'ocupació, a poc a poc es recuperen els llocs de treball de la crisi econòmica. Mantenir els serveis, com la sanitat i l'educació. Per això, en una situació de risc d'impagament vam posar el FLA per a aquelles persones que no cobraven, per tal de mantenir els serveis. Ha augmentat la recaptació econòmica. També estem fent un debat de finançament autonòmic, el convido a participar. I ara convertirem més de 30.000 interins en fixes", ha tancat. 

Rufián li ha respost que era "previsible" i Rajoy ha dit: "No tenies moltes més coses a dir", perquè "confonia les seves necessitats amb les dels altres". "Intentar mantenir els serveis públics fonamentals, la sanitat, l'educació, el corredor mediterrani o intentar parlar del tema de Rodalies. Són coses que importen la gent. Respecti'm vostè a mi quan li dic que per a la gent és importnt crear ocupació, crec que estem atenent les necessitats de les persones", ha afegit.