L'acord entre el PSOE i Unidas Podemos per als pressupostos de l'Estat és això: un acord entre els dos socis del govern espanyol. Però no arriba a la majoria necessària ni vincula els vots d'Esquerra Republicana. Aquest és el missatge que ha traslladat avui el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, després de fer-se públic l'acord per part de La Moncloa. El republicà ha recordat que els vots d'ERC "se suen", com ja va fer la setmana passada, i ha avisat que "el fet que a Podemos ja li sembli bé un tema no permet comptar amb un vot d'ERC, perquè no sempre és suficient".

Aquest mateix matí, des de La Moncloa han confirmat que el PSOE i Unidas Podemos han assolit un acord per als pressupostos de l'Estat i, també, per a la futura llei d'habitatge estatal, el mateix compromís que van arrencar els morats l'any passat. El president Pedro Sánchez i la vicepresidenta Yolanda Díaz han estat els que finalment han desbloquejat les negociacions en les dues matèries. Les negociacions en el si del govern espanyol s'han intensificat durant el cap de setmana i han desembocat en un acord llargament esperat. 

En aquest context, en roda de premsa al Congrés aquest dimarts, Gabriel Rufián ha avisat el PSOE que no pot plantejar, com l'any passat, una "negociació exprés" de 24 hores per als pressupostos de l'Estat. Els republicans veuen els socialistes "massa tranquils" creient que obtindran el vot d'ERC en una "negociació llampec". Però el portaveu al Congrés ha avisat que "no desaprofitaran" la negociació amb l'objectiu d'aconseguir millores per als catalans. De fet, aquest mateix dimecres Rufián es reunirà amb Ione Belarra, ministra de Drets Socials, amb una clara intenció de pressionar el PSOE.

Pel que fa a la llei d'habitatge, des d'ERC esperen que permeti regular els preus dels "lloguers abusius", tot i que no ha entrat en més detalls per no conéixer la lletrat petita de l'acord entre el PSOE i Unidas Podemos.

El Suprem "fa el ridícul"

Gabriel Rufián també ha volgut parlar de la situació del president Carles Puigdemont, després que ahir fos deixat novament en llibertat, sense mesures cautelars, per la justícia italiana, que ha suspès el procés d'extradició. Davant d'aquest fet, el portaveu d'ERC ha recordat que és ha "estat absolt per les justícies alemanya, belga, britànica i italiana, que s'han pronunciat en contra". I ha reblat: "O totes les justícies europees són independentistes, veuen TV3 i voten ERC, o el Suprem està equivocat i fa el ridícul".