El portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat avui a La Sexta Noche que “Pujol representa, conjuntament amb Ciutadans, el pitjor que li ha passat a la política catalana”. Sobre la formació taronja, ha explicat que “la pretesa ‘nova política’ de Ciutadans fa 10 anys que la coneixem a Catalunya, i ells mateixos han reconegut que van néixer per anar en contra de la identitat, de la cultura i de la llengua catalana”. En qualsevol cas, el procés, segons Rufián, té la capacitat d’emportar-se per davant “partits, polítics i corrupció política”. “Som en un procés per canviar-ho tot”, ha explicat.

Sobre la unitat d’acció entre el PDeCAT i ERC a través de Junts pel Sí, el diputat republicà ha defensat que “el moment polític que està vivint Catalunya és extraordinari, no és una coalició de govern autonòmic sinó un procés d’autodeterminació”. A més, ha assegurat que “sense l’espai que representa socialment Convergència” no es pot “guanyar un país”. “Ja m’agradaria que aquesta blasmada dreta catalana hi fos a Espanya: amb nosaltres estan aprovant els pressupostos més socials de la història de Catalunya”, ha opinat. Pel diputat d’Esquerra, és remarcable que el procés català estigui unint partits tan allunyats ideològicament com el PDeCAT i la CUP.

“Aviat veurem la proclamació de la independència”

Pel que fa als terminis, Rufián ha dit no voler que la independència “duri 48 hores”. “Volem que sigui legal, i això ho garantirà la llei de transitorietat jurídica. "D’aquí a pocs mesos veurem, si guanyem el referèndum, la proclamació de la independència”, ha dit. En aquest sentit, s’ha remès a la convenció de Viena per donar per bo un resultat amb més vots a favor del ‘sí’ que del ‘no’.

“Oriol Junqueras serà inhabilitat”

Sobre l’anunciada absència del president de la Generalitat a la conferència de presidents autonòmics, Rufián ha remarcat que és “una decisió de Puigdemont”, però que “el normal ha de ser que el vicepresident de la Generalitat parli amb la vicepresidenta del govern espanyol”. Amb tot, el diputat ha defensat que “la qualificada ‘operació Diàleg’ no va enlloc, penso que fins i tot el propi Oriol Junqueras serà inhabilitat aviat”.

“Trillo és un capo”

Preguntat pel cas del Yak-42, el republicà ha assegurat que l’exministre de Defensa Federico Trillo “és una mena de capo del Partit Popular, i per això cada canallada se li premia”. De la compareixença de Cospedal al Congrés, ha dit, no n’espera “res”.

Encara sobre política estatal, portaveu adjunt republicà ha assegurat que va sentir “vergonya” davant l’abstenció del PSOE a la candidatura de Rajoy.