El diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián ha posat en el mateix sac Ciutadans i Jordi Pujol. Segons Rufián, la formació taronja i l'expresident de la Generalitat de Catalunya són "el pitjor que li ha passat a Catalunya i a la política catalana".

Sobre Pujol, el diputat republicà ha dit que "és un capo, un polític que, com tants d'altres, van pensar durant molt temps que aquest país era el seu negoci, la seva casa." En una entrevista a Europa Press, ha explicat que no creu que els problemes de la família Pujol amb la justícia afectin el procés, però ha lamentat que Esquerra Republicana de Catalunya hagi de respondre pels problemes d'"un senyor que primer va pactar amb Felipe González i després amb José María Aznar i que va arribar a ser espanyol de l'any".

En la mateixa línia, Rufián ha posat l'exemple de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no ha de respondre pels casos de corrupció que afecten el PSC o el PSOE, malgrat governar amb els socialistes. Considera que Pujol és per a ERC el mateix que Veneçuela per a Podemos: "A Podem li pregunten sempre per Veneçuela; a nosaltres ens pregunten per Pujol. No passa res. La bona notícia és que ens sabem la resposta".

El diputat ha remarcat que Jordi Pujol no és independentista. Concretament, ha ironitzat sobre el projecte polític de l'expresident català, el qual "mai no va estar relacionat amb el sobiranisme". "Qui pensi que Pujol té alguna cosa a veure amb el procés d'autodeterminació, em sap molt greu, però no", conclou.

La pèrdua de suports del PDeCAT, una mala notícia

Rufián també considera que és "innegable que l'actual Convergència -el PDeCAT- ha pagat segons quins casos de corrupció", i considera que es demostra amb els resultats electorals que està collint el partit que presideix Artur Mas.

"Abans tenia un nombre de diputats determinat i ara en té un altre i segons les enquestes en tindrà un altre. Per a nosaltres no és una bona notícia, perquè necessitem les forces polítiques d'aquest procés molt fortes", reflexiona.

Rajoy, explicacions o dimissió

Preguntat pels casos de corrupció que afecten el PP, ha considerat que el president del Govern central, Mariano Rajoy, hauria de dimitir o, almenys, donar explicacions al Congrés dels Diputats, però assegura que no passarà ni una cosa ni una altra: "Té la majoria per no haver de fer-ho", lamenta.

Segons Rufián, l'única amenaça per canviar l'statu quo a Espanya és el procés sobiranista català, no l'oposició. La seva argumentació es basa en el fet que la celebració d'un referèndum desencadenaria en la resta del país un conjunt de canvis que ara mateix no pot impulsar Podemos per falta de força: "La principal derrota que Rajoy veu en el seu horitzó és Catalunya. No hi ha cap altra amenaça", sentència.

El candidat republicà s'ofereix a Podem per a iniciatives conjuntes en el Congrés, però demana que col·laborin amb un referèndum a Catalunya, l'avali o no l'Estat. "Els ajudarem a canviar el seu país, però que ens ajudin a canviar el nostre".