El número 2 d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián, considera que votar no és dolent, però sí que ho és "hostiar", acció que ha equiparat amb "la bandera del PP". Per aquest motiu, ha afegit que "cap dels presos polítics demanarà l'indult", donat que són innocents.

L'estratègia electoral del Partit Popular, segons el candidat republicà, persegueix només la defensa de la bandera espanyola. En un debat a 7 d'aquest dissabte a La Sexta Noche, Rufián ha acusat el PP de no tenir en compte les necessitats reals dels ciutadans espanyols, i ha expressat que "la política del PP és que la gent mengi banderes". 

El candidat republicà ha definit així l'estratègia dels populars després que Teodoro Garcia Egea, dirigent del PP, li hagi fet entrega d'una bandera espanyola en ple debat. "Una pàtria són els hospitals, les escoles i les carreteres que vosaltres, durant 40 anys, us heu carregat", ha dit Rufián a Egea. "Així que, de lliços patrpotiques, les mínimes", ha conclòs.

Rufián ha tornat a apel·lar al diàleg com a única solució del conflicte polític entre Catalunya i la resta de l'Estat. "La solució és diàleg, diàleg i diàleg", ha dit afegint que "nosaltres no desapareixerem i vosaltres tampoc". 

"Quan en l'independentisme érem el 14% no passava res, quan vam ser el 45% ja no semblàvem tan simpàtics, fins que ens van perseguir i ens van pegar", ha apuntat en referència al referèndum. Va ser quan els catalans van sortir al carrer per protestar contra la repressió policial viscuda l'1-O, ha recordat el candidat d'ERC. "Ens van empresonar". "Ara vivim un judici que avergonyeix molts dels que no voten a favor de l'independentisme", ha conclòs. 

​ " Volem que s'acabin les portes giratòries"

En termes econòmics, Rufián ha apuntat que ERC defensa que es blindi "per llei" la "pujada de les pensions amb l'IPC". Ha proposat la "fi de les portes giratòries, per pagar menys per la llum", així com la derogació de la reforma laboral del 2010 i 2012 i l'assoliment del salari mínim interprofessional de 1.200 euros. 

Sobre les pensions, el candidat republicà ha recordat que el "PSOE, el PP i C's" sempre "s'han posat d'acord quan han de trepitjar els més dèbils", com els pensionistes, i espera que "mai més un govern indigne pagui els seus deutes" amb aquesta franja de la població.